Flere skal have råd til en kolonihave
Foto: Brian Borch Daugaard
Det skal blive muligt for flere at have en kolonihave.
Der skal lægges en dæmper på prisstigningerne på kolonihaverne, så alle får lige mulighed for at have en kolonihave.
Det skal være muligt for kommuner og andre offentlige ejere af kolonihavearealer at udleje kolonihaver til priser, der giver flere danskere økonomisk mulighed for at være med.
Og der skal være åbne ventelister til kolonihaveforeningerne, som man kan skrive sig op på, så alle får samme mulighed for at leje en kolonihave. Det fremgår af et lovforslag, som miljøminister Ida Auken nu sender i høring.
-Vi skal ikke smække havelågen i hovedet på almindelige mennesker, så de ikke kan komme i nærheden af en kolonihave. Kolonihaver er netop tænkt som en mulighed for dem, der ønsker sig en grøn plet. Derfor vil jeg nu give kommunerne mulighed for at opkræve en leje, som flere har mulighed for at betale, siger miljøminister Ida Auken.
-Jeg er meget glad for, at vi nu kan sende et lovforslag om kolonihaveloven i høring. Et lovforslag der tilgodeser de mange forskellige grupper i befolkningen, der har lyst til at komme ud og få jord under neglene og prøve kræfter med jordbærdyrkning eller blomstersåning i en kolonihave. Denne regering gør således noget for at sikre tilgængeligheden til kolonihaverne, siger fødevareminister Mette Gjerskov.
I flere år har priser på kolonihaver kun kendt en vej, opad. Og kommunerne, der udlejer ca. 65 procent af landets 62.000 kolonihaver, har ikke haft mulighed for at lægge en dæmper på udviklingen. Det fastslog Statsforvaltningen i en afgørelse i 2009. Det er dette forhold, lovforslaget ændrer på.
Den nye mulighed for at udleje under markedsprisen og de åbne ventelister har et enigt kolonihaveudvalg bag sig. Udvalget blev nedsat af miljøministeren i foråret 2012 for at undersøge, hvordan man kan sikre, at kolonihaver fortsat kan være et tilbud, der er inden for økonomisk rækkevidde for de fleste.
- Det havde fået alvorlige konsekvenser for mange, hvis kravet om markedsleje var blevet opretholdt. Vi har siden Statsforvaltningens afgørelse i 2009 arbejdet for en mere fleksibel lov, og miljøministeren har heldigvis lyttet, siger Preben Jacobsen, der som formand for kolonihaveforbundet repræsenterer kolonihavelejerne.