Flere tilfælde af vold i trafikken
Bilister har stigende tendens til aggressiv adfærd
En 55-årig bilist blev banket bevidstløs, tilsyneladende fordi han glemte at blænde ned i tide da han sent i aftes kom kørende ad Sæby Landevej mellem Sæby og Tårs. Et af hverdagens trafikale dramaer i den grove ende, men vi bilister har tilsyneladende en tendens til at mene at vi kan tillade os mere og mere i trafikken, mener forsker.
- Vi ser og hører om flere tilfælde af vold i trafikken, og vi ser hverdagens små dramaer udspille sig i trafikken, vi dytter og giver hinanden fingeren og viser aggressiv adfærd bag rattet, heldigvis i meget sjældne tilfælde udmønter det sig i direkte vold eller at man ligefrem forfølger den bilist, man mener har gjort noget, han ikke burde, siger professor Morten Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet.
Nordjyllands Politi betegner overfaldet ved byskiltet i den lille landsby Sæsing onsdag sidst på aftenen som fuldstændig umotiveret.
- Den 55-årige har forklaret, at han mener, han møder tre modkørende biler, og han opdager, at den ene pludselig vender om at kører efter ham med høj hastighed. Bilen kører ind foran den 55-årige, som bliver tvunget til at standse, og de to unge banker løs på ham og bider ham så hårdt, at han på et tidspunkt mister bevidstheden, fortæller Peter Skovbak fra Nordjyllands Politi.
I forbindelse med overfaldet råber de unge mænd noget med, at han ikke skal blænde dem.
- Vi er stresset og presset i trafikken og vi har en følelse af, at når nogen gør noget forkert, eller noget vi ikke bryder os om, så er det vores private ejendomsret, der bliver krænket. Det er en mentalitet i retning af, at det er "mig" som bilist, der bestemmer, og i nogle tilfælde koger det hele over, og det ender med trafikvold, siger professor Michael Hviid Jacobsen.
Han har ikke noget umiddelbart bud på, om udviklingen inden for trafikvold vil stige de kommende år, men understreger, at der er intet, der tyder på, at trafikvolden er mere udbredt blandt nogle generationer end andre.
Undersøgelser viser dog, at de unge, som har den mest aggressive kørsel, er dem, der er meget følelsesmæssigt engageret i deres bil, og for dem er bilen andet end bare et transportmiddel, nemlig også et statussymbol, som bliver brugt til hasarderede overhalinger.
Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er mænd under 40 år mest udsat for vrede i trafikken, men kvinder over 40 år er mindst udsat for vrede i trafikken. Ligesom Det Kriminalpræventive Råd mener, der er en sammenhæng mellem ens opførsel i trafikken og den opførsel, man oplever fra andre. Dem som selv kan finde på at råbe ad en anden bilist, er også dem, som andre ofte råber ad.
Gerningsmændene til overfaldet onsdag aften i Sæsing kørte i en letgenkendelig turkisblå bil - muligvis en Ford Escort. Nordjyllands Politi vil meget gerne i kontakt med vidner i sagen.