Flere trues til tavshed

Anmeldelser af trusler mod vidner er steget med næsten 50 procent i løbet af de sidste ti år. Vidnerne er passivt med til at støtte gerningsmanden ved at tie stille, lyder det.

For få år siden fik foreningen Hjælp Voldsofre kun én opringning om måneden fra skrækslagne vidner eller voldsofre, der følte sig truede til ikke at vidne i en retssag. Nu får de en eller to. Om ugen, skriver NORDJYSKE og Fyens Stiftstidende.

Samtidig er antallet af anmeldelser af trusler mod vidner og deres nærmeste steget med næsten 50 procent i løbet af de sidste 10 år. Det viser Justitsministeriets statistik.

Sidste år blev 884 anmeldt for at true vidner. Men det reelle tal er sandsynligvis langt højere. Og når vidnerne er så bange, at de ikke tør melde sig, eller får "pludselige hukommelsessvigt" i vidneskranken, så sker det ifølge chefanklager Jan Stick fra Fyns Politi, at voldsmænd og forbrydere slipper for straf.

- Sager kan ødelægges ved det, og så sker der jo frifindelse. Det er frygteligt frustrerende, siger Jan Stick.

- Det er især frustrerende, hvis man kan se en sag smuldre, fordi vidnerne har selektiv hukommelse, snakker udenom og er glatte som ål, fordi de ikke vil stikke hovedet frem, siger han.

Foreningen Hjælp Voldsofre hører fra en del af dem, der ikke tør. Og ifølge formanden er folk blevet mere bange.

- Men dem, der tier stille, er passivt med til at støtte gerningsmanden, siger formanden Henning Wollsen, der opfordrer de vigtige øjenvidner til at stille op.

Han har i sit daglige arbejde som politimand set mange sager falde, fordi folk ikke turde vidne. Udviklingen bekymrer også formanden for retsudvalget, Peter Skaarup (DF).

Derfor vil han ved næste møde i udvalget spørge justitsminister Brian Mikkelsen (K), hvad han har tænkt sig at gøre ved problemet. Oven i det vil socialdemokraternes Morten Bødskov bede Rigspolitiet om at redegøre for årsagerne til stigningen.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) kalder truslerne mod vidner "helt uacceptable," men hæfter sig ved, at stigningen i anmeldelser af trusler er fladet ud de sidste fem år.