LIGE NU:

Flittige og intelligente elever dropper erhvervsskolerne

Professor kalder det ravende galt, at erhvervsuddannelser i høj grad kun tiltrækker den svage elevgruppe.

En skraldespand

Erhvervsskolerne har udviklet sig til en skraldespand for den dårligste femtedel af en ungdomsårgang.

Sådan lyder det fra professor Niels Egelund, Aarhus Universitet, på baggrund af en ny undersøgelse, han har lavet blandt folkeskolens afgangselever, skriver Jyllands-Posten.

Det er første gang, at man har bedt lærerne om at bedømme deres egne elevers intelligens, flid og motivation på en skala fra ét til fem, hvor fem er det bedste.

Undersøgelsen blandt i alt 4785 elever viser, at de elever, der skal på en erhvervsskole for at blive for eksempel tømrer eller elektriker, er markant mindre flittige, begavede og motiverede end deres kammerater, der skal på gymnasiet. Eksempelvis scorer de kommende erhvervsskoleelever 3,17 på motivation, mens de fremtidige studenter får et snit på 4,13, skriver Jyllands-Posten.

- Der er et eller andet fuldstændigt ravende galt, når erhvervsskolerne får fat i en stadig mindre andel af en årgang og stort set kun tiltrækker den svage elevgruppe, som er dårligere begavet fra naturens hånd og mindre arbejdsomme, siger Niels Egelund til avisen.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener, at der må indføres strammere krav for at komme ind på erhvervsskolerne.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini kan godt se problemet, skriver Jyllands-Posten, men hun afventer anbefalinger, som ligger klar fra en arbejdsgruppe til maj, lyder det.

/ritzau/