LIGE NU:

Flyveforbud på alle Dash-fly

Statens Luftfartsvæsen har udstedt flyveforbud for alle flyvere af samme type som det der forulykkede i Aalborg Lufthavn søndag. Flyveforbuddet kan blive langvarigt.

En række hændelser de seneste dage har nu fået de nordiske luftfartsvæsener til at udstede et generelt flyveforbud til samtlige SAS' 33 Dash-8-Q400 fly. Det oplyser Statens Luftfartsvæsen (SLV) til Ritzau.

Flyveforbuddet til Dash8-flyene kan blive langvarigt - men lykkes det at finde fejlen, kan flyene komme hurtigt på vingerne igen, oplyser SLV.

De nordiske luftfartsvæsener udstedte natten til onsdag efter nødlandingen i Vilnius med et SAS Dash 8-fly flyveforbud til samtlige af det skandinaviske luftfartsselskab 27 fly af typen.

Forbuddet gælder ifølge kommunikationsmedarbejder Tina Larsen, SLV, samtlige fly af typen. Flyveforbudet går dermed videre end anbefalingen fra flyfabrikanten Bombardier, der stærkt opfordrer til, at alle fly af typen med over 10.000 start/landinger holdes på jorden.

Flyveforbuddet kan i princippet vare i flere måneder, indtil årsagen til problemerne med landingsstellet står klart - men der kan også blive tale om dage. Statens Luftfartsvæsen udstedte for en måned siden et lignende flyveforbud til en håndfuld fly fra Atlantic Airways efter en dødsulykke i Norge. Her gik der kun en
enkelt dag, inden fejlen var lokaliseret, oplyser Tina Larsen til Ritzau.

SAS skriver onsdag på sin hjemmeside, at selskabet har valgt med omgående virkning og indtil videre at sætte samtlige sine fly af typen Dash 8 på jorden.