Foto: Michael Bo Rasmussen

Fodermester bad om barsel, men fik en fyreseddel

En lettisk medarbejder på en nordjysk gård har netop fået 120.000 kroner i erstatning for at blive fyret, da han bad om løn under sin barsel.

En fyreseddel er ikke lige, hvad man forventer at få, når man beder om løn under sin barsel. Men det var ikke desto mindre, hvad lettiske Talis Sneider fik af sin arbejdsgiver.

Den 39-årige fodermester har siden 2005 arbejdet på den samme gård i Nordjylland, men 1. august sidste år blev arbejdsgiveren en anden, da landmand Boe Jørgensen overtog driften af gården. Og det var dér, problemerne begyndte, skriver Fagbladet 3F.

- Jeg blev virkelig ked af det. Jeg tænkte over vores liv, og hvad vi skulle gøre. Det var meget stressende, og jeg kunne ikke spise noget, siger Talis Sneiders til Fagbladet 3F.

Noget af det første, Boe Jørgensen spurgte om på deres første møde i juli 2016, var, om Talis Sneiders havde børn. Fodermesteren svarede nej og tilføjede, at hans kone var gravid. Noget, de to først talte om igen i midten af december, da Talis spurgte, hvem der skulle betale hans løn, mens han holdt barsel.

Ifølge østarbejderen svarede Boe Jørgensen, at han ikke ville betale, hvis det ikke stod i kontrakten, at han skulle. Talis Sneiders' kontrakt, som giver ham en månedsløn på 23.400 kroner om måneden for 180 timers arbejde, inkluderer dog hverken pension, feriefridage, sundhedsforsikring - eller betalt barsel.

Da Talis Sneiders forsøgte at tage det op med sin arbejdsgiver igen, blev han ifølge Talis sur og begyndte at råbe.

Og fyresedlen kom så den 30. december 2016.

- På grund af konstruktionsændringer i virksomheden må jeg meddele dig, at der desværre ikke blev en plads til dig, skrev Boe Jørgensen som begrundelse.

Fyringen fik 3F Midtfjord til hurtigt at rejse en sag mod landmanden for brud på ligebehandlingsloven. En sag, der endte med et forlig og en godtgørelse på 120.000 kroner til Talis Sneiders.

Det er dog ikke en afgørelse, Boe Jørgensen ifølge Fagbladet 3F som arbejdsgiver er tilfreds med. Landmanden gør opmærksom på, at fodermesteren efter sin kontrakt ikke havde krav på betaling under barsel.

- Det er ikke noget med dårlig behandling. Arbejdsgivere i Danmark er ikke forpligtede til at betale barsel. Det har han selv skrevet under på. Han er en voksen mand, siger Boe Jørgensen om sagen.

- Fælden klapper. Han ville ikke tilbage og arbejde ved mig, og så måtte jeg bare betale. Den danske lovgivning er fuldstændig rådden, siger Boe Jørgensen.

Talis Sneiders begynder 1. april i nyt job svinepasser på en anden gård.