Fodgængere i fokus

Trafikken er farlig - også for de langsomste trafikanter: Fodgængerne.

Selvom trafikken bliver mere og mere sikker, som årene går og bilerne i højere grad udvikles med sikkerhed for øje, er den stadig et farligt sted at opholde sig. Også for fodgængerne.

I årene 2007-2011 mistede 255 danske fodgængere livet i trafikken, mens 1508 kom alvorligt til skade. Det viser en opgørelse lavet af Rådet for Sikker Trafik. Og FN har i denne uge trafiksikkerhedsuge, hvor fodgængerne er i fokus.

I Nordjylland mistede 23 personer livet i perioden, mens 129 kom alvorligt til skade. Antallet af dræbte og tilskadekommende er generelt faldet, men Rådet for Sikker Trafik mener stadig, der sker for mange ulykker med fodgængere.

- Det er vigtigt, at man som fodgænger er opmærksom. Et godt råd er at holde øjnene på trafikken og ikke mobilen, siger jesper Sølund, der er dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Han råder derudover fodgængere til at vælge et sted med gode udsigtsforhold, hvor der er bedst mulighed for at overskue trafikken fra begge sider. Og til ikke at gå i trafikken, hvis du er beruset.

Gode råd for fodgængere


  • Tænk over hvor du krydser vejen - der kan være et sted med bedre oversigt.
  • Skal du over en vej, så kig dig for flere gange.
  • Vent med at læse/skrive sms eller tjekke din smartphone - det tager din opmærksomhed.
  • Går du på en landevej, så gå i venstre side af vejen, så du har front mod bilerne.
  • Går du om aftenen/natten, så husk reflekser eller refleksvest.
  • Er nogle af dine gæster fulde, så tilbyd dem en taxa eller overnatning.