Fogh skal redde Mårup Kirke

Statsministeren blandes nu ind i sag om Mårup Kirke, som en ny forening vil købe for at redde den med kystsikring.

En ny forening til bevarelse af den nedstyrtningstruede Mårup Kirke ved Lønstrup i Vendsyssel satser nu på statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) som redningsmand til at få gennemført et privat køb af den 800 år gamle kirke og sammen med et privat kystsikringsprojekt.

Vil rejse 6,6 millioner kroner
Foreningen Mårup Kirkes Bevarelse går efter at overtage kirken fra Skov- og Naturstyrelsen gratis, men selv at rejse de 6,6 millioner kroner, der vil koste at kystsikre stranden foran skrænten, som kirken ligger 10 meter bag.

Initiativtageren er opfinderen af det omstridte SIC-kystsikringssystem, Poul Jakobsen, som oplyser, at foreningen allerede har tilsagn fra private om donationer af et større samlet beløb end de 6,6 millioner kroner.

Foreningen Mårup Kirkes Bevarelse stiftes officielt den 3. august. Men Poul Jakobsen vil henvende sig til både statsministeren og finansminister Lars Lykke Rasmussen (V) forinden.

- Vi vil sikre os, at der ikke sker noget utilsigtet inden den stiftende generalforsamling, siger Poul Jakobsen.

Minister vil rive kirken ned
Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har ellers for nylig sagt, at Skov- og Naturstyrelsens beslutning om at rive kirken ned efter sommerferien står ved magt. Imens har transportminister Carina Christensen (K) beordret Kystdirektoratet til at genoverveje et afslag til Poul Jakobsen på en ansøgning om at få lov at kystsikre området med hans omdiskuterede drænrør.

I modsætning til Kystdirektoratet og Skov- og Naturstyrelsen mener Poul Jakobsen, at kirken sagtens kan nå at blive reddet fra nedstyrtning som følge af havets og regnvandets erosion af klinten.

- Miljøministeren har truffet sin afgørelse på baggrund af fejlagtig information, siger Poul Jakobsen til Ritzau.

Fastholder at drænrør virker
Han henholder sig til, at et forsøg med SIC-systemet ved Mårup Kirke i perioden 1999-2005 gav så gode resultater, at daværende miljøminister Hans Christian Schmidt (V) besluttede at geninstallere inventaret i kirken, der ellers forinden havde været tømt, fordi klintekanten var rykket nærmere. Endnu er der 47 meter strand at fylde ekstra sand på til at stoppe erosionen af klinten, påpeger opfinderen, der regner med, at redningsaktionen vil tage to år. Han har fået oplyst fra Skov- og Naturstyrelsen, at nedrivningen af kirken vil koste omkring en million kroner, som staten - påpeger han - så kan spare.

Poul Jakobsen har i årevis haft en strid med Kystdirektoratet om SIC-kystsikringssystemet, som direktoratet ikke har fidus til. Også to forskere vendte for nylig tomlen nedad i en evaluering af et forsøgsprojekt, som opfinderen imidlertid afviser som fejlbehæftet.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland