Fokus på modermærker: Jesper fra Vester Hassing opdagede mistænkeligt modermærke på ferietur til Malaga

Aldrig havde jeg forestillet mig, at et billede taget på en sommerferie skulle have den betydning for mit liv. Sådan lyder det fra Jesper Hyche Sørensen fra Vester Hassing, der sender appel til alle om at tjekke sine modermærker.

Den 47-årige konsulent Jesper Hyche Sørensen fra Vester Hassing har i mange år være det, han selv betegner som "hardcore" soldyrker. Han elsker sydens sol og kunne være ude i solen hele dagen - dog altid med solcreme. 

Sommeren 2016 var han sammen med sin hustru og deres to sønner på ferie til Malaga. Jesper Hyche Sørensen havde taget sig en løbetur under de sydlige himmelstrøg, han tog det våde tøj af og kastede sig efterfølgende på solsengen. 

Der ligger man jo så i sådan lidt i en position, hvor man kan se ned på maven, og der så jeg, at jeg havde sådan en sort plet på maven - lige under ribbenet. Jeg har nogle brune modermærker og kunne godt se, at det her var anderledes, og måske inderst inde vidste jeg godt, at der var noget galt, og det var noget, jeg skulle have kigget på, fortæller Jesper Hyche Sørensen.

Det går nok over

Men efter ferien meldte hverdagene sig - på godt og ondt. Jesper Hyche Sørensens far døde til prostatakræft, og med Jesper Hyche Sørensens ord så skete der en masse.

Det var først på endnu en ferie sydpå i efterårsferien, at den sorte plet dukkede op i hans bevidsthed igen. Alligevel gik der nogle måneder før, han gik til lægen. 

- Jeg tror, det er noget med, at man tænker, det går nok over, og det med kræft og alvorlig sygdom, det rammer jo altid naboen, aldrig en selv, siger Jesper Hyche Sørensen om hvorfor, der skulle gå så lang tid fra han opdagede modermærket til, han rent faktisk handlede på det.

Kræftens Bekæmpelse har foretaget en undersøgelse, der viser, at 41 pct. af alle nordjyder tjekker deres hud regelmæssigt – hver tredje måned eller oftere, og 93 pct. af de 35-55-årige nordjyder synes, at det er vigtigt at tjekke sin hud.

quote - Jeg tror, det er noget med, at man tænker, det går nok over, og det med kræft og alvorlig sygdom, det rammer jo altid naboen, aldrig en selv

 Jesper Hyche Sørensen

 

- Jeg fandt nogle gamle feriebilleder fra 2015 frem og kunne se, at dengang havde jeg ikke det modermærke. Det vil sige, det var et nyt, der var kommet, og det så underligt ud, havde en anden farve og facon end de andre, fortæller Jesper Hyche Sørensen, der aldrig havde forestillet sig, at et gammelt feriebillede skulle ændre hans liv.

I januar 2017 bestilte han en tid hos lægen. Han fik tid mandag, kom til hudlæge torsdag og blev opereret tirsdagen efter.

- Det gik stærkt. Lægen sagde, at det skulle tjekkes, og det skulle gå hurtigt. Så tænkte jeg, at der jo nok var noget, og da jeg kom til hudlægen var det som en såkaldt "kræftpakke", og hudlægen sagde også, at jeg skulle forberede mig på, at det var kræft i modermærket, fortæller Jesper Hyche Sørensen og fortsætter: 

- Den følelse, jeg får, efter jeg får bestilt tid hos lægen er, det er fortvivlelse og frygt. Og i perioden fra jeg er hos lægen, til jeg får svar, er jeg sur på mig selv over, at jeg ikke er kommet af sted i rette tid.

Heldigvis havde tiden ikke arbejdet mod den 47-årige nordjyde. Der var ikke sket spredning til andre steder i kroppen, og han fik en hurtig ambulant operation, hvor modermærket blev fjernet.

quote - Hudlægen sagde også, at jeg skulle forberede mig på, at det var kræft i modermærket 

Jesper Hyche Sørensen

- Det tog sådan set bare en time, og jeg var frisk bagefter, så ikke noget med sygemelding eller noget. Lidt senere skulle jeg så igennem endnu en operation, hvor man gik lidt længere ned i huden og fjernede lidt mere, fortæller Jesper Hyche Sørensen.

Hver uge dør fem danskere

I en ny undersøgelse af danskernes erfaringer med modermærketjek foretaget for Kræftens Bekæmpelse, angiver 88 pct. af de adspurgte mænd, at det er vigtigt at tjekke sin hud for mistænkelige modermærker.

Alligevel er det kun hver tredje mand, der tjekker sin hud mindst hver 3. måned. For kvinder gælder det, at lidt over halvdelen tjekker deres hud regelmæssigt. 

- Overlevelsen efter modermærkekræft kan forbedres, hvis modermærkekræft opdages tidligt. Med "Tjek din hud"-kampagnen minder vi danskerne om at tjekke huden regelmæssigt. Kampagnen informerer også om, hvordan man kan tjekke sin hud, og hvad man skal holde øje med, siger Lone Skov, der er professor og medlem af bestyrelsen i Dansk Dermatologisk Selskab.

Hver uge dør fem danskere af modermærkekræft. Tre af dem er mænd. Men modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes. Derfor går Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dermatologisk Selskab ud med det vigtige budskab: Tjek din hud. 

- Vi ved, at lidt færre mænd end kvinder får modermærkekræft, men alligevel dør flere mænd af sygdommen. Vi skal som kærester, venner og familiemedlemmer huske hinanden på at tjekke huden regelmæssigt. Og vi skal hjælpe hinanden med at tjekke de steder på kroppen, der kan være svære at se selv, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. 

Han understreger, at hvis man finder et mistænkeligt modermærke, så er det vigtigt komme til lægen. 

quote - Du har ikke tiden i den anden ende, hvis ikke du kommer afsted

Jesper Hyche Sørensen

Og den opfordring deler Jesper Hyche Sørensen gerne. 

- Du har ikke tiden i den anden ende, hvis ikke du kommer afsted. Så se at komme afsted, lyder opfordringen fra den 47-årige nordjyde, der i dag heldigvis er fri for kræft.

- Ja, det er jeg, men frygten for at det skal komme tilbage er der, og det fylder i hovedet. Mit sygdomsforløb har ikke ændret mit liv som sådan, men jeg har kræften med i baghovedet selv om jeg er rask i dag. Og så elsker jeg stadig sydens sol - i dag med solhat og solbriller, og så har jeg også fundet ud af, at det faktisk er helt okay og behageligt at være i skyggen, siger Jesper Hyche Sørensen fra Vester Hassing. 

 

Grafik: Kræftens Bekæmpelse
Grafik: Kræftens Bekæmpelse

Om modermærkekræft i Danmark

* Danmark ligger på en global 4. plads, når det kommer til forekomsten af modermærkekræft

* Omkring 2.250 danskere bliver årligt ramt af modermærkekræft 

* Mere end 250 danskere dør af modermærkekræft årligt 

* Lidt flere kvinder end mænd får modermærkekræft, men lidt flere mænd end kvinder dør af det 
 

På kampagnesiden www.Tjekdinhud.nu kan du finde gode råd og vejledning til, hvad du skal holde øje med, og hvordan du tjekker din hud. 

Hør hele Jesper Hyche Sørensens historie neden under i den video, Kræftens Bekæmpelse har lavet i anledning af nationalt fokus på netop modermærkekræft.


Seneste nyt

fra Nordjylland