00:20

Se den royale familie ankomme til Christiansborg på demokratiets festdag. Foto: Mads Claus Rasmussen Scanpix/Ritzau Video: TV2.

Folketinget åbnet: Det er en festdag for demokratiet

Den første tirsdag i oktober er som vanlig dagen, hvor Folketinget åbner, og dermed tages der officielt hul på den næste politiske sæson. Denne gang sætter corona-krisen sit præg også på den begivenhed.

Traditionen tro betyder det, at kongefamilien bydes indenfor for at overvære statsministerens åbningstale. En tale, der står skrevet i Grundloven, at den til enhver tid siddende statsminister skal holde.

Her står også, at den skal indeholde en "redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger". Med andre ord er Mette Frederiksen altså ved lov pålagt at sætte ord på, hvad vi skal forvente os af det kommende folketingsår.

Åbningstalen er dermed danskernes mulighed for at få et lille kig i krystalkuglen og se, hvad regeringen går og pønser på.

Programmet tirsdag starter med en gudstjeneste for folketingsmedlemmerne klokken 10. I år vil gudstjenesten ikke blive afholdt i Christiansborg Slotskirke som normalt, men i den større Holmens Kirke for at undgå smittespredning.

Fra statsministerens åbningstale

Man siger, at kriser viser, hvilket stof man er gjort af.  
 Foråret 2020 skulle blive Danmarks styrkeprøve. En fælles fjende. En global pandemi.  
 Og hvilket stof!  
 Fællesskab. Samfundssind. Handlekraft.    
 Danmark viste, alt det vi kan. 
 Vi blev mindet om, hvor sårbare vi er, når vi er alene. Og husket på, hvor stærke vi er, når vi står sammen.  
 Vi kunne have accepteret, at sygdommen tog tusindvis af liv. Men i Danmark skal en virus ikke bestemme, om sundhedsvæsenet bukker under. Slår tusinder ihjel.  
 Vi lader ikke en virus ødelægge tilliden til vores samfundsmodel. Og dermed fundamentet for vores samfundsøkonomi. Det gjaldt i foråret – det gælder nu. 
 Efter sommerens afmatning er coronaen vendt tilbage.  
 Det var forventet, at virussen ville få fat igen, men det er sket hurtigere, end vi havde håbet.  
 De seneste tre uger har vi i gennemsnit haft omkring 450 nye smittede om dagen. Og i går havde vi 120 indlagte. Det højeste antal siden maj. 
 Indtil videre er det lykkedes os at bremse stigningen, inden den har fået for godt fast. Nye restriktioner har desværre været nødvendige.  
Sådan er det også i mange andre lande. Vi ser i hele Europa, at virussen breder sig hurtigt.  
Meget tyder på, at vi i Danmark, som situationen er lige nu, har styr på epidemien.  
Det skyldes ikke mindst, at vi er et af de lande i verden, der tester allermest. Men sundhedsmyndighedernes vurdering er stadig, at tallene er for høje, nu hvor vinteren er på vej. 
Derfor er der brug for alles indsats – igen. 
Inden længe vil regeringen – som lovet – præsentere et varslingssystem, der giver mere forudsigelighed omkring, hvad vi gør, hvis smitten stiger. 
Den såkaldte dans med corona er og bliver hård, lang og udmattende.

Se mere

Der vil heller ikke være offentlig adgang til kirken, men gudstjenesten vil derimod blive transmitteret direkte på Folketingets tv-kanal, ligesom TV2 og TV2 News har sendt direkte derfra. 

Kongehusets medlemmer bliver efter gudstjenesten modtaget af Folketingets Præsidium med formand for Folketinget Henrik Dam Kristensen (S) i spidsen, som fører kongefamilien ind i Folketingssalen.

00:30

Video: TV2

Luk video

19 nordjyder på Tinge

19 nordjyske folketingskandidater kan glæde sig over, at missionen med at komme i Folketinget tilbage ved valget sidste år lykkedes. Og det er således anden gang for langt de fleste, at de skal deltage i åbningen af Folketinget.

Nordjysk valgte Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister, på vej til at finde sin plads i det nye folketingsår.  Foto: Mads Claus Rasmussen Scanpix/Ritzau

 Nordjysk valgte Marianne Jelved (Rad.V) på vej til første dag i det nye folketingsår. Foto: Mads Claus Rasmussen Scanpix/Ritzau

Orla Hav (tv) er socialdemokratisk medlem af Folketinget - valgt i Nordjylland. Foto: Mads Claus Rasmussen Scanpix/Ritzau

Læs også Kollerup klar til nyt folketingsår: Der skal være plads til andet end corona

Du kan se TV2 Nords program "Åbningsdebatten" om nogle af de emner, der kommer til at fylde på den politiske dagsorden i det kommende folketingsår.

Se programmet her:

42:31 Luk video