01:38

Der er ikke mange ledige lejligheder i Aalborg. Forældrekøb presser markedet. Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Forældrekøb boomer i Aalborg

Op til studiestart er mange forældre på boligmarkedet for at sikre deres børn tag over hovedet i studietiden. Og flere forældre vælger større lejligheder.

Studiestarten nærmer sig, og mange forældre vælger at købe en lejlighed til ders børn, så de er sikret en studiebolig.

Hos Din Mægler i Aalborg havde de i juli deres bedste slagsmåned til dato, og de mærker tydeligt, at forældrene i stor stil er på boligmarkedet, og at der dermed er pres på markedet.

- Jeg synes ikke, vi har nok at sælge. Specielt af de her toværelseslejligheder, som der er mange, der vil, ved forældrekøb. Det er utroligt begrænset, hvad vi har til salg af den vare lige nu, siger Tobias Nielsen fra Din Mægler.

Derfor ser mæglerne en stigende tendens til, at forældrene køber større lejligheder til deres børn.

- Tendensen er mere og mere, at forældrene går over i en treværelses. Det fremtidssikrer ved at du får en større lejlighed. Samtidig kan barnet få en roommate, og så kan man holde huslejen nede på den måde, siger Tobias Nielsen.

Det er dog ikke alle, der er ubetinget begejstrede for forældrekøb. Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at ordningen indebærer for store skattefordele for de i forvejen velstillede forældre, og at det er med til at presse boligmarkedet unødigt, at købestærke forældre køber lejligheder til deres børn.

Derfor vil de fire partier gerne have set på, om lovgivningen kan ændres. Og selv om det endnu er et meget ukonkret udspil fra partierne, kan det måske være med til at sætte endnu mere gang i forældrenekøbene, gætter Tobias Nielsen.

- Vi har da allerede haft nogle forældre inde, som havde hørt, at de måske vil ændre på lovgivningen, og så har de faktisk lidt travlt med at komme u dog købe inden, for det rammer jo ikke folk, der har købt, men dem der kommer til at købe i fremtiden, siger han.