Forbud mod 13 racer i hundeskove

04:32

De otte kommunale hundeskove i Aalborg Kommune kan blive forbudt område for tretten ulovlige hunderacer. Foto: Lone Vad Dam

1 af 2

Som den første kommune i Danmark vil Aalborg Kommune forbyde 13 bestemte hunderacer adgang i hundeskovene- også selv om de har mundkurv på.

De otte kommunale hundeskove i Aalborg Kommune kan blive forbudt område for tretten ulovlige hunderacer.

Den 1. juli sidste år blev den såkaldte Hundelov indført, hvor 13 hunderacer blev forbudt. Hundeloven betyder blandt andet, at de 13 ulovlige hunderacer samt krydsninger ikke må færdes offentligt uden mundkurv eller snor.

Hidtil har hundeskovene været det eneste sted, hvor hundeejere af de ulovlige racer har kunne lufte deres hunde uden snor på - dog stadig med mundkurv. Men det kan altså være slut nu.

Kommunen vil nemlig som den første i landet indføre et totalforbud for de 13 ulovlige racer.

Forslaget kommer efter en periode, hvor løse hunde ifølge kommunen har været et stigende problem. I indstillingen til politikerne nævnes en lang liste af episoder, hvor aggressive hunde har hærget i en række af kommunens rekreative områder, hvor hunde blandt andet har skambidt andre hunde eller bidt rålam, agerhøns og harekillinger ihjel.

- Bidske hunde, der slippes ud i en hundeskov, kan godt finde på at angribe andre hunde derinde. Og det er jo ikke rimeligt. Så af hensyn til flertallet af hundeejere, der har hunde, som godt kan finde ud af at opføre sig ordentligt, bliver vi nødt til at stramme reglerne, siger Esben Buch, der er naturvejleder i Aalborg Kommune, og som også sidder i kommunens projektgruppe, der er nedsat for at skabe bedre rammer for hundene i kommunen.

Han mener, at de ulovlige hunde bør forbydes fuldstændigt i hundeskovene - også selvom de har mundkurv på.

- Hvad nu hvis mundkurven falder af, og der alligevel sker noget? Vi har eksempler på, at hunde på trods af mundkurv alligevel angriber andre hunde. Så de hunde skal altså luftes et andet sted, siger han.

Foreningen Fair Dog, der arbejder for lige rettigheder for alle hunderacer, er stærkt kritiske overfor Aalborg Kommunes tiltag. Foreningen mener, at det er diskriminerende at forbyde udvalgte hunderacer adgang i skovene:

- Desuden så løser det ingen problemer at forbyde listehundene adgang til områderne, fordi det ikke er dem, der er problemet. Der er jo også allerede regler for færdsel i området, og de ser ikke ud til at blive overholdt af hundeejerne, i og med at der sker angreb, siger Inger Hærslev, næstformand i Fair Dog.

Udover de 13 ulovlige hunderacer - og krydsninger af de 13 racer - vil Aalborg Kommune også generelt forbyde bidske hunde adgang i hundeskovene. Mandag skal Magistraten i Aalborg Kommune så tage stilling til forbuddet.

De 13 ulovlige hunderacer

1) Pitbull terrier
2) Tosa inu
3) Amerikansk Staffordshire terrier
4) Fila brasileiro
5) Dogo argentino
6) Amerikansk bulldog
7) Boerboel
8) Kangal
9) Centralasiatisk ovtcharka
10) Kaukasisk ovtcharka
11) Sydrussisk ovtcharka
12) Tornjak
13) Sarplaninac
+ krydsninger, hvori ovennævnte racer indgår

Forslaget

Læs Aalborg Kommunes forslag om at forbyde de 13 hunderacer i hundeskovene her

Forsiden lige nu