Fordobling af unge på kontanthjælp
Flere og flere unge i Vesthimmerlands Kommune ryger på kontanthjælp. En ny analyse viser, at antallet af unge kontanthjælpsmodtagere fordoblet på bare to år.
Flere og flere unge i Vesthimmerlands Kommune ryger på kontanthjælp. En analyse viser, at antallet af unge kontanthjælpsmodtagere er fordoblet på bare to år.
Birgithe Voetmann fra Aars er 26 år og har været på kontanthjælp siden september måned:
- Det er ikke sjovt. Jeg vil hellere arbejde for mine penge. Og så bliver man jo også bare stemplet med det samme, når man siger, at man er på kontanthjælp, siger hun.
Birgithe Voetmann er langt fra den eneste unge i Vesthimmerlands Kommune, der er kommet på kontanthjælp de seneste to år. I december 2009 var 174 unge i alderen 15-29 år på kontant - eller starthjælp i Vesthimmerlands Kommune. I december 2010 var antallet steget til 331 - altså er der sket knap en fordobling. Stigningen i antallet af unge på kontanthjælp er markant større i Vesthimmerlands Kommune i forhold til i andre sammenlignelige kommuner - de såkaldte klyngekommuner
Borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen (K) anerkender, at kommunen har et problem:
- Vi har et problem, som vi bestemt forsøger at gøre noget ved. Men vi har jo haft en kriseperiode, der har gjort, at det er svært at finde jobs til de unge, siger han.
40 % uden folkeskoleeksamen
Sociale problemer og manglende uddannelse kombineret med færre ufaglærte jobs er nogle af forklaringerne på de mange unge kontanthjælpsmodtagere i kommunen. Hele 40 % af de unge på kontanthjælp har ikke bestået folkeskolen. Birgithe Voetmann fra Aars fik med nød og næppe sin folkeskoleeksamen, men hun er ordblind, og derfor har det været svært for hende at få et arbejde.
- Mange arbejdspladser vil gerne have en, der har en HG-uddannelse, men det er er der altså ikke mange ordblinde, der har, siger hun.
Birgithe Voetmann er for nylig kommet i aktivering hos Jysk Sengetøjslager, men håber på, at det kan ende med en mere fast stilling:
- Jeg skal i hvert fald ikke være på kontanthjælp for evigt, siger hun
Borgmester Knud Kristensen håber, at den nye status som frikommune betyder, at der nu kan afprøves andre metoder end hidtil for at få de unge i arbejde:
- Det betyder, at vi nu får et mere enkelt system, så vi kan bruge tiden på at få den enkelte ledige i et bestemt job i stedet for på at ordne papirer, siger han.
Jobcenter Vesthimmerland har fået bevilliget 90.000 kroner til at finde ud af, hvorfor der er så mange unge kontanthjælpsmodtagere i kommunen. Resultatet af undersøgelsen offentliggøres tirsdag.