Forelsket ulvepar i Nordjylland: Så stor er sandsynligheden for, der kommer unger i år

Er der ulveunger på vej i Nordjylland? Få svaret her.

Det har slået gnister mellem to ulve i Nordjylland ved Lille Vildmose, efter de mødtes i slutningen af januar i år.

Betyder det, at der er flere ulve på vej, og i så fald hvornår er der så udsigt til en familieforøgelse?

Det har vi på TV2 Nord spurgt Peter Sunde, der er professor i Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, om.

quote Der er den parallel til mennesker, at hvis du har noget at vælge imellem, så er du selektiv . Hvis ikke så tager du den, der kommer

Peter Sunde, professor, Institut for Ecoscience, Århus Universitet

Hunulvs alder er ukendt

Lige nu er der stor usikkerhed om, hvor gammel den nytilkomne hunulv er. Derfor kan Peter Sunde ikke med sikkerhed sige, hvordan udsigterne er, men han har et bud.

- Jeg vil gætte på, at der er under 50 procent chance for, at de får unger i år. Men til næste år er der ret stor sandsynlighed for, at det sker. De vil jo begynde at reproducere på et tidspunkt, siger han og fortsætter:

- Det er ret normalt, de ikke får unger det første år. Hunnen er måske kun et år gammel, og så er hun lige ung nok til at kunne reproducere. Så jeg regner ikke med, det sker, men det er en mulighed, siger han.

Ifølge Peter Sunde kan hunulve godt komme i løbetid og føde hvalpe som etårige, men normalt sker det først, når de er to år og opefter.

Usikkerheden om hunulvens alder gør dog, at han ikke tør lægge hovedet på blokken og sige, at det er udelukket, at to bliver til tre.

- Vi kender ikke hunnes identitet. Hvis den er to år eller ældre, så er chancen væsentligt større, fortæller han.

Parringstid lige rundt om hjørnet

Årsagen til romancen mellem de ulve er ret simpel. I dyreverdenen handler det om at reproducere sig, og derfor kan man som ulv ikke altid være kræsen. 

- Der er den parallel til mennesker, at hvis du har noget at vælge imellem, så er du selektiv . Hvis ikke så tager man den, der kommer, siger Peter Sunde.

Hunulvens tilkomst til Nordjylland betyder, at der nu er tre ulve i landsdelen. Forskere fra Aarhus Universitet har overvåget hanulven med hjælp fra overvågningskameraer, og det var de optagelser, der førte dem på sporet af hunulven.

- Når man ser ulvepar, kan du sommetider nærmest se, at de er forelsket. De går sammen og duftmarkerer sammen. Det vil sige, hvis du har et kamera, så kommer den ene og tisser, og så gør den anden det også, siger professoren.

Hanulven kom til Lille Vildmose som etårig og er i dag næsten fire år. 

Ulves parringstid ligger fra slutningen af februar til begyndelsen af marts. Ulve har en drægtighed på ni uger, og det vil potentielt betyde, at hvalpene kan komme til verden i begyndelsen af maj – nogle allerede i slutningen af april.

En ulv føder i gennemsnit fire til seks hvalpe. Det nye ulvepar er det 8. ulvepar i Danmark. 


Seneste nyt

fra Nordjylland