Foreninger holder øje med pengekassen. Færre dømmes for underslæb
Det kan smadre tilliden i et helt lokalsamfund, når det bliver opdaget, at kassereren i en forening tager af kassen. Men det er heldigvis en situation, der bliver længere og længere i mellem.
I Klokkerholm IF har de lært det på den hårde måde. Kassereren skal ikke være den eneste, der holder øje med økonomien i en forening.
- Jeg glemmer det aldrig. Det var simpelthen så forfærdeligt. Vi føler os virkeligt svigtet, siger Margit Chemnitz, der er formand for Klokkerholm IF.
Det Margit Chemnitz taler om, er en sag fra 2013, der har sat sine spor i hele lokalsamfundet. Den daværende kasserer i klubben blev dømt for underslæb. Kvinden havde stjålet 391.687 kroner fra klubkassen. Hun tog pengene ved løbende at udstede checks til sig selv, og ved at overføre penge løbende fra foreningen til sin egen og sin datters konto.
- Det har betydet økonomisk, at vi har – undskyld jeg siger det – hængt med røven i vandskorpen i en del år, siger Margit Chemnitz.
Ingen kiggede kassereren i kortene
I følge Klokkerholm IF var kassereren, den eneste, der havde indblik i betalinger, bogføring og regnskabet til kommunen. Formanden havde ikke adgang til klubbens konto i banken. Det er en uheldig procedure, som revisorer har set mage gange i andre foreninger og virksomheder.
Jeg glemmer det aldrig. Det var simpelthen så forfærdeligt. Vi føler os virkeligt svigtet.
Margit Chemnitz, Formand Klokkerholm IF
- Du skal have nogle forretningsgange, hvor ansvaret er opdelt på mere end en person. Altså en person, må ikke have med tingene at gøre hele vejen igennem, siger Jens Kristian Yde, der sidder i bestyrelsen for brancheorganisationen Danske Revisorer.
I foreninger og idrætsklubber kan det ofte være svært at få nogen til at påtage sig kasserer-rollen. Det er en post der er noget arbejde i, som mange gerne vil være fri for. Sådan var det også tidligere i Klokkerholm IF, og når den tidligere formand ser tilbage, mener hun, at det var med til, at resten af bestyrelsen var for ukritiske overfor kassereren.
- Det er jo frivilligt arbejde, som folk udfører uden at få noget for det. Det er måske i virkeligheden der, faren kan være, den der lage snor man giver, siger Merete Rathleff, der var formand, mens svindlen stod på.
Færre dømmes for underslæb
I 2005 blev 211 personer på landsplan dømt for underslæb. I 2016 var det tal faldet til 118, viser tal fra Danmarks Statistik. I Danske Revisorer mener de da også, at foreninger og små virksomhed har fået mere sikre forretningsgange omkring økonomien.
- Generelt er bestyrelser og direktioner væsentligt mere opmærksomme på det i dag, end de var for år tilbage. Jeg tror, at den der laissez faire holdning der var tidligere, den er på vej væk. Man kan godt se det væsentlige i, at der er styr på tingene, siger Jens Kristian Yde, mens han understreger, at han mener, der stadig er rum til forbedringer i mange foreninger.
Finanskrisen er ovre
I den periode hvor Klokkerholm IF blev svindlet, fik Danmarks Idrætsforbund mange henvendelser fra foreninger, hvor kasseren havde taget fra kassen. Jan Larsen, der er juridisk konsulent i forbundet, peger på, at det var dengang finanskrisen kradsede, og der derfor måske var nogen, der blev fristet til at stjæle fra klubberne. I dag får DIF langt færre henvendelser om underslæb og bedrageri.
- Vi genkender, at der er færre sager om underslæb, men om det skyldes at finanskrisen er ovre, eller om det er fordi, foreningerne har fået mere styr på ansvaret for økonomien, det har jeg ikke et bud på, siger jurudisk konsulent Jan Larsen.
Nye tider i Klokkerholm
I Klokkerholm IF har de nu to kasserer. En betaler regninger og en bogfører. I dag har formanden og flere andre bestyrelsesmedlemmer adgang til at tjekke bevægelserne på klubbens konti i banken. Klubben forsøger hele tiden at have flere hænder og flere øjne ind over økonomien.
- Vi har måtte lave nye retningslinjer. Vi har måtte kigge indad, for at finde ud af hvordan vi kan gøre i det daglige, siger Margit Chemnitz.
Klokkerholm IF har klaret sig igennem økonomisk ved, at Brønderslev Kommune har eftergivet noget af klubbens gæld. Andre foreninger i lokalområdet gik sammen om at lave en støttekoncert, hvor overskuddet gik til idrætsforeningen. De penge kassereren stjal, har klubben opgivet at få igen.
- Jeg kan jo aldrig være sikker på, at det her ikke sker igen. Men jeg kan håbe, at vi har fået en oplevelse, der gør, at det ikke sker, siger Margit Chemnitz.
DGI's 7 råd til at forebygge svindel og underslæb i en forening
Bestyrelsen bør beslutte, hvordan foreningens kassebeholdning håndteres. Der bør være max. for, hvor stor kassebeholdningen i klubbens lokaler må være, og regler for, hvor ofte kasser skal optælles. Der fastsættes max. for, hvor stor en kontantbeholdning kassereren må have.
2: Lav klare aftaler om foreningens konti
Bestyrelsen har en snak med sit pengeinstitut om, hvem der har fuldmagt til foreningens konti. Skal der være en eller to til at godkende betalinger? Midler kan placeres på flere konti, så der kun til driftskontoen er knyttet netbank, mens større midler er på en anden konto.
3: Giv flere adgang til foreningens konti
Mindst en yderligere fra bestyrelsen bør have adgang til at se posteringer på konti i banken via netbank eller Conventus eller lign., så det ikke kun er kassereren, der har den mulighed.
4: Hold løbende øje med økonomien
Få udarbejdet kvartalsregnskaber eller tilsvarende kvartalsvis økonomisk opfølgning. Det sikrer, at der er bogført op til dato. Kvartalsregnskabet kan suppleres med kontoudtog fra bankkonti.
5: Regler for revision af regnskabet
Fastsæt regler for, hvordan foreningens revisorer (kritiske revisorer og eventuel fagkyndig revisor) gennemgår regnskabsmateriale. Revisorerne skal sikres gode arbejdsvilkår i form af rimelige tidsfrister, og der bør være en dialog mellem bestyrelse og revisorer om, hvilke områder revisionen særligt skal fokusere på.
6: Tag snakken på forhånd
Hvad gør I, hvis der i foreningen opdages økonomisk kriminalitet? Skriv ned, hvad I konkret vil gøre, f.eks.: hvem skal informeres, hvem tager kontakt, hvem udtaler sig offentligt, skal der foretages politianmeldelse (bør vurderes i den konkrete situation).
7: Søg hjælp ved DGI
Hvis der er mistanke eller konstateret økonomisk kriminalitet, kan der søges råd hos DGI´s foreningsservice og DGI´s jurist.