Forfejlet kritik af fiskeristøtte

Foto: Thomas Gaardsmand (arkiv)

"Det er klart, at en mand, der fisker et kilo fisk ikke kan få det samme støtte som en mand, der fisker ti kilo fisk", lyder det fra Gullak Madsen fra Hirtshals, der onsdag kunne se sig selv på forsiden af aviserne, fordi han er den fisker, der har indkasseret flest støttekroner.

Onsdag morgen kunne Gullak Madsen, fisker fra Hirtshals, se sig selv på forsiden af blandt andet Dagbladet Politiken, fordi han i en periode fra 2004- 2010 var den fisker i Danmark, der fik flest støttekroner fra EU og staten. I den periode fik han 23 millioner kroner i støtte. 

Gullak Madsens selskab havde sidste år et overskud før skat på 80 millioner kroner. Alligevel mener han ikke, at det er uretfærdigt, at han har fået så stor en del af fiskeristøtten.

22 millioner kroner af den støtte, Gullak Madsen fik, var nemlig fra en EU-pulje, der skulle gå til at gøre fiskefartøjer mere miljøvenlige.  Han brugte således pengene til at investere i en ny kutter, som bruger meget mindre brændstof. 

- Vi ville ikke have købt den nye kutter, hvis ikke vi havde fået den støtte, siger Gullak Madsen. 

I dag bruger Gullak Madsens kutter halvt så meget olie, som før i tiden.  

- Det vil sige, at vi har mindre CO2-udslip, billigere fiskeri og mindre olieforbrug. At vi så tjener penge, ja det er vi faktisk stolte over, siger han.  

Gullak Madsen mener, at det er logisk, at større rederier har fået flere af de støttekroner, der gik til at gøre fiskeriet mere bæredygtigt. For de større rederier kan spare meget mere brændstof end de små fiskere kan, fordi de har en langt større produktion. 

- Det er klart, at en mand, der fisker et kilo fisk ikke kan få det samme støtte som en mand, der fisker ti kilo fisk, siger han.

I alt er der i perioden givet 379 millioner kroner i direkte offentlig støtte til fiskerne fra 2004-2010. Ud af Danmarks knap 1.400 støtteberettigede erhvervsfiskere har en gruppe på blot 20 store fiskere modtaget hele 57 procent af støtten. 

Forsiden lige nu