LIGE NU:

Forkert eller for meget medicin til for mange

Hjemmebesøg for Parkinsonpatienter kan forhindre usikkerhed omkring medicinen

Pilotundersøgelse fra Parkinsonklinikken på Aalborg Sygehus viser, at hjemmebesøg af specialuddannet sygeplejerske kan forhindre medicinbivirkninger hos Parkinsonpatienter.

En undersøgelse af 125 patienter med Parkinsons syge, konkluderer, at 20 procent af dem over 65 år, vil have stor gavn af et eller flere hjemmebesøg af en specialuddannet sygeplejerske.

- I 46 procent af tilfældene var der uoverensstemmelse med den medicin, de fik, og den medicin, vi her i afdelingen havde oplysninger på, de fik. Enten fik patienterne en anden medicin eller også fik de for meget. Og det resulterede mange gange i bivirkninger, fortæller overlæge Ib Magnussen, der er leder af Parkinsonklinikken, Aalborg Sygehus og står bag pilotundersøgelsen.

600 nordjyske patienter

Pilotprojektet, der blev gennemført med en bevilling på knapt 1,2 millioner kroner fra Sundhedsministeriet, foregik gennem halvandet år i 2005 og 2006 og siden har Parkinsonklinikken fået mange henvendelser fra såvel patienter og pårørende som praktiserende læger om hjemmebesøg.

- Vi synes det vil være yderst rimeligt, om vi kunne tilbyde det til vore patienter, men kan desværre kun gøre det i et meget begrænset omfang, nu hvor pilotprojektet er afsluttet, siger Ib Magnussen.

Der er ca. 600 patienterne med Parkinsons syge i Nordjylland. Heraf er de fleste over 65 år.