Forkvinde kæmper for kolleger: - I mine sidste år på intensiv begyndte det at skride

Kærligheden til sygeplejefaget og ønsket om at sikre sine kolleger bedre arbejdsforhold fik Christina Windau Hay Lund til at gå ind i det faglige arbejde.

Hør Christina Windau Hay Lund fra Dansk Sygeplejråd fortælle mere om, hvad det koster på det personlige plan altid at stå til rådighed for sine medlemmer og pressen - i ”Indblik” nederst i artiklen eller på TV2 Nord Salto mandag klokken 19.50.

Christina Windau Hay Lund har været uddannet sygeplejerske i 24 år og arbejdet både på endokrinologisk afdeling og intensivafdelingen for børn.

Hun mærker tydeligt, at sundhedsvæsenet har ændret sig meget henover årene.

- Da jeg startede på intensiv og gik ind ad døren om morgenen, tænkte jeg: Gad vide, hvad jeg skal i dag - det bliver spændende. Jeg tvivlede aldrig på, om vi var nok på arbejde – eller de rigtige på arbejde, fortæller forkvinden for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland i denne uges udgave af ”Indblik”.

quote Det er jo et kæmpe problem i dag, at alt for mange steder er der ikke tid til at fordybe sig i det faglige

Christina Windau Hay Lund, forkvinde i Kreds Nordjylland, Dansk Sygeplejeråd

Christina Windau Hay Lund understreger, at hun altid har elsket jobbet som sygeplejerske. Men pludselig visnede arbejdsglæden mere og mere.

- De sidste år, jeg var på intensivafdelingen, begyndte dét at skride. For det betyder noget at have den gode, erfarne kollega ved siden af, som jeg altid kan trække på, fortæller hun til TV2 Nords Pia Beltoft.

Sygeplejerskerne skulle pludselig løbe stærkere.

- Der er kommet hurtigere patientforløb på sygehusene, og ude i kommunerne er det blevet meget mere komplekst. Hvor man før i højere grad kom hjem, når man var færdigbehandlet, bliver man i højere grad udskrevet til færdigbehandling i hjemmet, og det stiller højere krav til hjemmesygeplejen.

Presset blev for stort

Netop ønsket om at ændre på den travlhed og svigtende faglighed, der følger med, når der skal løbes stærkt på gangene, var grunden til, at den nordjyske forkvinde i sine tid gik ind i det faglige arbejde.

- Der er en stolthed ved det arbejde, vi udfører, men det er jo et kæmpe problem i dag, at alt for mange steder er der ikke tid til at fordybe sig i det faglige og tit oplever man, at man må gå på kompromis med nogle ting – at man ikke synes, man gør det godt nok, fortæller hun om den hverdag, mange sygeplejersker oplever.

quote Vi har fået det til at lykkes og gå op i en højere enhed

Christina Windau Hay Lund, forkvinde i Kreds Nordjylland, Dansk Sygeplejeråd

Christina Windau Hay Lund har været en del af den nordjyske kredsbestyrelse siden 2013, og hun har siddet ved bordenden som forkvinde i snart to år.

- Siden jeg begyndte at mærke, at hverdagen ændrede sig, og der kom et større pres, blev jeg nødt til at gøre noget. For der er behov for at arbejde for bedre vilkår og løn, så man kan se sig selv blive i faget, som jo er rigtigt godt og byder på rigtig mange nuancer. Men der skal gøres noget, for at vi kan blive i det, mener hun.

Hun understreger, at patienterne ender med at blive de store tabere, hvis ikke man sørger for at skabe bedre forhold for sygeplejerskerne.

- Ellers får vi et sundhedsvæsen, hvor man ikke kan give den behandling, pleje og omsorg, som alle egentlig ønsker at give, men også som alle nordjyder forventer.

Historisk opgave

Som forkvinde i Dansk Sygeplejeråd har Christina Windau Hay Lund siddet igennem et hav af forhandlinger og stået på gaden med banner og brandtaler et utal af gange.

Nu ser hendes indsats endelig ud til at give pote. Om kort tid går de historiske trepartsforhandlinger i gang, der kan sikre sygeplejerskerne højere løn og bedre arbejdsforhold.

- Det bliver en kæmpestor opgave. Det er jo historisk fra regeringen, at man fra regeringens side har peget på nogle faggrupper, der skal være en del af det her, og på den måde afsætter lønmidler ved siden af en overenskomst, siger hun til TV2 Nords Pia Beltoft.

Forkvinden er klar på sidelinjen i Nordjylland, når hendes kolleger om kort tid går i forhandlingslokalet med regeringen og arbejdsgiverne, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.

- Jeg skal holde kommunikationen og dialogen med vores medlemmer i det omfang, vi kan, for forhandlingerne foregår jo i et fortroligt rum. Jeg skal høre dem, hvad de siger i forhold til at blive en del af det her – eller ikke, fortæller hun.

quote Jeg har ikke helt så mange cafébesøg med mine veninder som tidligere

Christina Windau Hay Lund, forkvinde i Kreds Nordjylland, Dansk Sygeplejeråd

Arbejder allerede på fuld tid

Sygeplejerskerne er allerede blevet lovet en lønstigning. Regeringen har meldt ud, at fire faggrupper skal have mere i lønposen: Udover sygeplejerskerne, er det det sosu’er, pædagoger og fængselsbetjente.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at vi bliver nævnt, for vi har kæmpet for det. Men der er jo ingen, der gør det alene i sundhedsvæsenet – vi er jo alle sammen med til at løfte det. Så jeg kan godt forstå, at der står nogen og undrer sig over, de ikke er blevet nævnt, siger forkvinden.

Regeringens modkrav for at give sygeplejerskerne højere løn er, at de skal arbejde på skæve tider af døgnet og gå op på fuld tid. I dag er omkring halvdelen ansat på deltid.

Ofte tager de dog så mange ekstravagter, at det reelt får dem op på tilnærmelsesvis fuld tid.

En ny analyse, som HBS Economics har udarbejdet for Dansk Sygeplejeråd, viser at sygeplejersker i gennemsnit arbejdede 33,8 timer om ugen i 2021.

Til sammenligning arbejdede resten af befolkningen i gennemsnit 33,5 timer ugentligt.

10 skarpe om de kommende trepartsforhandlinger

  1. Trepartsforhandlinger er en del af den danske model og bruges, når der er brug for en større og mere krævende aftale end normalt.

  2. Forhandlingerne involverer regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne.

  3. Arbejdsgiverne repræsenteres af Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

  4. Andre eksempler på treparter i nyere tid er, da man i 1987 indførte arbejdsmarkedspensionerne.

  5. SVM-regeringen har lagt op til en ekstraordinær ramme på en milliard kroner i 2024 og stigende til tre milliarder i 2030 til løn og arbejdsvilkår i den offentlige velfærd.

  6. Særrammen skal finansieres af besparelser på kommuner og regioners udgifter til administration.

  7. Trepartsforhandlingerne er så småt gået i gang med det indledende sættemøde onsdag 27. september.

  8. Her har regeringen inviteret Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Akademikerne.

  9. Selve overenskomstforhandlingerne begynder i efteråret med udveksling af krav og kulminerer i begyndelsen af 2024 med de reelle forhandlinger.

  10. Forhandlingerne skal være afsluttet i god tid, inden overenskomstforhandlingerne på det offentlige område får i gang i 2024.

Kilde: Regeringens arbejdspapir ”Ansvar for Danmark”, december 2022, Beskæftigelsesministeriet.dk og regeringen.dk

Bliver ofte stoppet på gaden

Men det har ikke været helt uden ofre, at Christina Windau Hay Lund har været med til at sikre sine sygeplejerskekolleger de forbedrede arbejdsforhold, de har skreget på i årevis.

- Jeg har ikke helt så mange cafébesøg med mine veninder som tidligere, og det er sværere at nå at få set så meget til familien, som jeg ellers gerne ville. En gang tog jeg også en forhandling på bagsædet af bilen, mens vi kørte på familieferie til Italien, fortæller hun.

Men selv om prisen har været høj, så gjorde hun det hele om igen i morgen.

- Der har heldigvis været en stor forståelse fra min familie og mine venner. Vi har fået det til at lykkes og gå op i en højere enhed.

For det er hårdt at være ”på” nærmest konstant. For sygeplejersker er nogle, vi alle har et forhold til og en mening omkring. Og derfor oplever Christina Windau Hay Lund ofte at blive stoppet.

- Jeg skulle selvfølgelig vænne mig til i starten, at nogle morgener når radioen at ringe før mit vækkeur (for at bede om et interview, red.) men nu tænker jeg faktisk ikke over det længere, siger hun.

Trepartsforhandlingerne er så småt gået i gang med det indledende sættemøde onsdag 27. september.

Selve overenskomstforhandlingerne begynder i efteråret med udveksling af krav og kulminerer i begyndelsen af 2024 med de reelle forhandlinger.

Hør Christina Windau Hay Lund fortælle mere om, hvorfor hun har valgt at engagere sig i fagbevægelsen – i ”Indblik” herunder eller på TV2 Nord Salto mandag klokken 19.50:




Seneste nyt

fra Nordjylland