Forsker kan afsløre kunstfup

02:32

Foto: Skagens Museum

1 af 2

Robert Jacobsen har studeret i muligheden for at afsløre om et maleri er ægte eller ej.

Man siger at en kunstmalers penselsstrøg er som et fingeraftryk og det bruger en nordjysk forsker nu i kampen mod falsknerier. Han har nemlig udviklet et computerprogram der kan analysere og afsløre forfalskede malerier.

Robert Jacobsen er ph.d.-studerende i matematik og statistik. I et år har han arbejdet på et matematisk computerprogram der kan analysere en kunstners særlige penselsstrøg, helt ned i detaljen.

- Man kan bruge det til at lave en klassificering af malerier som ikke afhænger af en enkelt ekspert der vurderer det, siger forskeren til TV2 Nord.

Robert Jacobsen scanner eller affotograferer først et maleri og sætter så computerprogrammet til at analysere kunstværket. Programmet analyserer derefter hvert et penselsstrøg eller streger i maleriet. For at kunne fastslå et maleris ægthed analyserer kunstmuseer i forvejen hvor gammel lærred og maling er. Nu har de endnu et redskab i værktøjskassen.

- Det betyder ikke at man bare kan erstatte alle kunsteksperter med en computer. Det her er bare et led i processen og det er godt at have flere indikationer på om et billede er ægte eller ej. Det her skulle gerne bistå det kunstfaglige personale fremfor at erstatte dem, mener Robert Jacobsen.

Forsiden lige nu