- Vores ultimative mål om at udvikle droner, der kan levere pakker og madvarer direkte fra et lager og hjem til forbrugeren, er rykket et skridt nærmere, siger droneforsker. Foto: Svenn Hjartarson

- Vores ultimative mål om at udvikle droner, der kan levere pakker og madvarer direkte fra et lager og hjem til forbrugeren, er rykket et skridt nærmere, siger droneforsker. Foto: Svenn Hjartarson

1 af 2

Forskere giver droner supersyn - kan nu bruges som nattevagter

Nyt projekt på Aarlborg Universitet gør droner i stand til at flyve af sig selv - indendørs. Resultaterne gør det muligt for dronerne at blive autonome.

Droner bruges i stigende grad til fotografering og overvågning udenfor. Men indtil nu har det ikke været muligt at bruge droner indenfor i kommerciel sammenhæng. 

Problemerne har været, at dronerne bruger GPS og trådløs kommunikation til at navigere og flyve præcist, og de teknologier fungerer ikke indenfor, hvor beton, stål og støj gør det vanskeligt at opnå den krævede præcision i navigationen. 

Derfor har dronerne ikke kunnet bruges i produktion eller lignende, men det laver et nyt forskningsprojekt om på. 

En autonom drone, der navigerer ultrapræcist i et svært indendørs miljø præget af beton, stål og støj. Det er resultatet af projektet UAWORLD, hvor forskere fra Aalborg Universitet og en række virksomheder har fået syv komplekse teknologier til at spille sammen på en hidtil uset måde. 

Blandt teknologierne, der skal spille sammen er sensorteknologi, kontrolteknologi, infrastruktur, visionteknologi, flådestyring, positionering, trådløs kommunikation, sense & avoid.

- Der er situationer, hvor vi godt vil betale for ekspreslevering – og det gælder også i produktioner. Fx hvis man står og mangler en vigtigt komponent i den ene ende af hallen og måske kan spare tid eller ødelagte produkter ved at bruge dronen, så giver det mening at få leveret med ekspres, siger Peter Nielsen, der er lektor på Institut for Materialer og Produktion. 

Projektets resultater har ifølge forskerne et potentiale, der rækker langt ud over dronens rolle i produktionen. For eksempel vil man kunne bruge en indendørs autonom drone til at be- eller afkræfte om tyverialarmer er sande eller falske i offentlige bygninger, men også på den lidt længere bane, ser forskerne muligheder.

- Vores ultimative mål om at udvikle droner, der kan levere pakker og madvarer direkte fra et lager og hjem til forbrugeren, er rykket et skridt nærmere. For at det kan lade sig gøre, skal dronen kunne skifte fra at navigere indendørs til at navigere udendørs, siger Peter Nielsen.

- Vores ultimative mål om at udvikle droner, der kan levere pakker og madvarer direkte fra et lager og hjem til forbrugeren, er rykket et skridt nærmere, siger droneforsker.  Foto: Svenn Hjartarson