LIGE NU:

Første skoledag udsat til seks års fødselsdag

Flere og flere nordjyske skoler melder sig på listen over skoler, der udsætter første skoledag til barnets seks års fødselsdag.

 

Af: Jonas H. R. Moestrup 
Af: Jonas H. R. Moestrup 

Det første penalhus. Den første skoletaske. Og en masse nye kammerater. Det ser mange børn med stor glæde og sommerfugle i maven frem til. Men ikke alle børn får altså udsløst spændingen lige efter sommerferien. De må nemlig vente, før de tager plads på skolebænken.

Rullende skolestart vinder i større grad indpas på de nordjyske skoler. Det betyder, at kun nogle af børnene starter i skole lige efter sommerferien. I månederne efter starter børnene i skole drypvis. Deres fødselsdag afgør, hvornår de får lov at starte. 

Den alternative skolestart tilbydes, ifølge en rundspørge TV 2 har lavet, på en eller flere skoler i 23 af 73 kommuner, der har svaret. Rundspørgen viser, at både skoler i Aalborg Kommune og Frederikshavn Kommune benytter sig af rullende skolestart. I Frederikshavn Kommune er det samtlige skoler, der er med på ordningen. 

Det er andet år, at Ravnshøj Skole i Frederiskhavn Kommune benytter sig af rullende skolestart. Her starter børnene i det kvartal, de er blevet seks år. 

- Der er mange fordele ved det. Vi får børnene fordelt på mindre grupper. Det betyder, at vi kan ramme barnet, der hvor det er. Det giver øget læring og øget trivsel, fortæller afdelingsleder John Møller Thomsen til TV2 Nord. 

Niels Egelund, professor og direktør for Center for Strategisk Uddannelsesforskning ved Aarhus Universitet, er enig i, at der er flere fordele ved rullende skolestart, der første gang blev prøvet af omkring årtusindeskiftet. 

- Den store fordel ved rullede skolestart er, at man ikke er 28 i en klasse, der starter på en gang. Man er nogle stykker, som bliver inviteret indenfor i et fællesskab af nogle kammerater, som er med til at fortælle, at her går vi i skole, og vi tager vores sutsko på, når vi går ind, og man skal tie stille, når læreren taler. I stedet for at det er 28, der farer forvildet rundt og ikke rigtig ved, hvad det her nye er, siger Niels Egelund til TV2. 

Og det er ikke kun kaos, man undgår ved rullende skolestart; de yngste børn har særligt stor gavn af at vente lidt med at komme i skole, forklarer centerdirektøren.

- Hvis man er født i december, så er man 11 måneder yngre end den ældste (i klassen, red.), og især for drenge kan vi se, at det nogle gange kan være svært for dem, fordi de ikke helt er nået til det modningstrin endnu, som gør, at de kan følge med. Og det er klart, at hvis de så starter i december måned i stedet for august, så bliver det altså nemmere, siger Niels Egelund han til TV2. 

Årsagen til, at der endnu ikke er flere skoler, der arbejder med rullende skolestart, er ifølge Niels Egelund, at det kan være logistisk krævende.

- Det lidt sværere at få tingene til at køre, end når man starter samtidig. Der er noget planlægningsarbejde, der gør, at det selvfølgelig er lidt bøvlet, siger han til TV2.