Foto: Michael Andersen

Forvent juletrængsel i trafikken på fredag

Julen falder i år på en lørdag. Det skaber ekstra kamp om pladsen på veje og i toge fredag den 23. december.

Julen nærmer sig med hastige skridt, og det samme gør rejsen fra den ene ende af landet til den anden for de mange danskere, der ikke har familien lige rundt om hjørnet.

Både DSB og Vejdirektoratet udpeger fredag den 23. til årets største og travleste rejsedag, fordi juleaften falder på en lørdag i år.

- Lillejuleaften har vi 45.000 pladser udbudt over Storebælt, hvilket næsten er dobbelt op i forhold til en normal dag, siger trafikinformationschef i DSB Tony Bispeskov.

Det er hovedsageligt på ture fra Sjælland mod Fyn og Jylland, at togene bliver fyldt til randen. Har man endnu ikke fået sikret sig en togbillet, skal man dog ikke gå i panik - endnu.

- Der er stadig billetter at få, også i det mest travle tidsrum mellem klokken 10 og 18 den 23. Men vil man være sikker på en siddeplads, er det en god idé at skynde sig lidt, for der er rift om pladserne, siger Tony Bispeskov.

Sidste uges arbejdsnedlæggelse i DSB, der fik en del danskere til at frygte for julerejsen, kommer ifølge Tony Bispeskov ikke til at reducere antallet af kørende tog i de travle juledage.

- Vi kører for fuld damp igen, og der er stort set toge nok til den store efterspørgsel, men det er klart, at der er en øvre grænse. Den 23. har vi al materiel ude at køre på skinnerne, så vi kan få danskerne hjem til flæskesteg, siger han.

For de selvkørende bilister vil der den 23. være ekstra pres på asfalten på de store indfaldsveje til København og på motorvejene på Vestfyn, i Trekantsområdet, mellem Vejle og Aarhus og ved Aalborg. Men alle skal nok nå frem, forsikrer vagtchef i Vejdirektoratet, Marianne Bom Hansen.

- Det bliver til at komme hjem, uden at man skal sidde i bilen og græde over, at man ikke når det, siger hun.

Vil man undgå de værste kødannelser, er det ifølge Marianne Bom Hansen en rigtig god idé at køre enten tidligt om morgenen eller vente til efter aftensmaden.

/ritzau/