Fra hestens egen mund

Embedsdyrlæge har kun set flotte heste på Hjallerup Marked

Et sted mellem 200 og 300 heste var fra fredag morgen at finde på Hestepladsen på Hjallerup Marked. Et antal som alle hestehandlerne meget gerne ser falde over de næste dage.

-Jeg har 22 heste med i år, fortæller hestehandler Palle Iversen. Altså tæt på 10 procent af de heste, der er at finde på markedet.

-Det er cirka halvdelen af hvad jeg normalt har med, men det var det der lige passede, fortæller han.

Ligesom hos Palle Iversen er resten af hestebestanden også mindre end tidligere. For små 10 år siden stod der gerne 1400 heste til salg. Og hestehandlerbranchen er i forandring. Men den er ikke ved at uddø, hvis man spørger Palle Iversen.

- Det er blevet lidt mere vanskeligt i forhold til transport og hvad vi må og ikke må. Det er ikke så nemt som det var engang, men branchen er ikke ved at dø.

- Jeg har været her i 40 år og jeg tror jeg bliver ved, så længe der er hestehandel på markedet, siger Palle Iversen.

På baggrund af misrøgtede heste på dette års Sindal Marked har der i den senere tid netop været talt om hestehandlere som en uddøende race. Men for de hestehandlere, der er mødt op på dette års Hjallerup Marked skal det være manglende lyst til at fortsætte, der stopper dem. Embedsdyrlægen på markedet gjorde i hvert fald ikke, da han i formiddags var på kontrol.

- Jeg har gået derude to timer fra morgenstunden, og jeg har ikke fundet noget at kritisere. Der er et sted mellem 200 og 300 flotte heste, siger Knud Dalsgaard, der er landpraktiserende dyrlæge i Hjallerup og i disse tre dage udnævnt af Fødevarestyrelsen som embedsdyrlæge på markedet med det øverste ansvar for opsyn med hestene.

Og det ville heller ikke give mening for en hestehandler at møde op på markedet med vanrøgtede heste.

- At sige til en mand: "Du er hestehandler, så er du også hestemishandler." Det er en misforståelse. Vi kan jo ikke købe en hest, mishandle den og så sælge den for flere penge. Det bliver ikke nemt, siger Palle Iversen, der medgiver at der findes brodne kar i branchen. Men:

- De brodne kar kan du finde i alle brancher. Det er ligemeget om det er i hestehandel eller bilhandel. De brodne kar, kan du finde endnu flere af uden for Hjallerup Marked end på Hjallerup Marked. De handler jo bare, der hvor der ikke er opsyn.

Palle Iversens heste har altid adgang til hø, halm og foder der kaldes wrap, ligesom der altid er mindst 50 liter vand i deres trug.

- Og bliver det beskidt, så skifter vi det jo. Ligesom vi ville gøre der hjemme, siger Palle Iversen.