Fra Middelhavet til Limfjorden: Sonni vandrer 4000 kilometer for Knæk Cancer

Selvom nordjyden Sonni Vinther Espersen ikke ser sig selv som en sportsmand, vil han over et halvt år tage turen fra Toscana til Aalborg til fods. Turen skal samle penge til Knæk Cancer.

Langs floden, han vågnede op ved, går Sonni Vinther Espersen med sin rygsæk og sine vandrestave. I ørene har han en podcast, og over ham skinner solen fra en skyfri himmel.

Benene er gode i dag, for han ved, at turen langs floden til Torino er en af de kortere, og der venter ham en hel hvileweekend. 20 kilometer senere står han ved hotellet i Torino.  

567 kilometer ligger bag ham, men mange flere ligger forude. Omkring 4000 kilometer regner han med at gå i alt på sin tur fra Toscana ved Middelhavet og hjem til Limfjorden. Men turen kan sagtens blive længere, for Sonnis ruter har det med at løbe lidt af sporet.

quote Når jeg nu alligevel tager turen, kan jeg ligeså godt skabe opmærksomhed på en god sag

Sonni Vinther Espersen

En ener

Sonni Vinther Espersen er opvokset i Hirtshals og bor i dag i Aalborg. Til dagligt arbejder han som maler, og han knokler, så han også kan bruge sin tid på oplevelser og tåbelige ekspeditioner, som han selv siger. 

Tidligere har han for eksempel tilbagelagt en rute langs kysten fra grænsen til Tyskland og helt op til Skagen.

Sonni dyrker ultraløb og vandreture, men han er ingen topatlet. Ifølge aalborgenseren klarer han sig igennem på stædighed og en tank af brun sovs og Limfjordsporter.

- Han er helt sin egen. Han gør alt på egen hånd, og han er et stædigt æsel, så han når stort set altid sine mål, siger Sonnis ven gennem mange år, Henrik Marcher Larsen.

Både venner, familie og andre interesserede kan følge med i rejsen på facebooksiden "Hjem Fra Toscana".

Sonnis nordjyske sparsommelighed tillader ham ikke at bo på hotel hver nat. Så de fleste nætter camper han i skovene og spiser under åben himmel.
Sonnis nordjyske sparsommelighed tillader ham ikke at bo på hotel hver nat. Så de fleste nætter camper han i skovene og spiser under åben himmel.
Foto: Sonni Vinther Espersen

Går for et godt formål

Selvom turen er en oplevelse i sig selv, er det ikke bare et personligt eventyr denne gang. Sonni går nemlig til fordel for kampen mod kræft.

- Jeg har ikke selv haft kræft inde på livet, men når jeg nu alligevel tager turen, kan jeg ligeså godt skabe opmærksomhed på en god sag. Hvis man kører på lossepladsen, kører man jo heller ikke uden spørge naboen, om de skal have noget med, siger Sonni Vinther Espersen. 

I forbindelse med turen, har han oprettet en fundraiser, hvor man kan donere penge i form af et engangs beløb eller penge per gået kilometer til Knæk Cancer. Knæk Cancer er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og TV2, som samler penge ind til kræftforskning, forebyggelse og støtte til kræftpatienter og deres pårørende.

De lange gåture bliver af og til afløst af hviledage og hotelovernatninger for at komme igennem den lange tur.
De lange gåture bliver af og til afløst af hviledage og hotelovernatninger for at komme igennem den lange tur.
Foto: Sonni Vinther Espersen

Udfordret af lukkede bjergpas

23 dage har turen indtil videre varet, og den har ikke været helt uden udfordringer. Ser man på et kort, kunne man tro, at eneren allerede er faret vild et par gange, for ruten har langt fra gået stik nord.

- Det er altså ikke, fordi jeg er faret vild eller er fuld. Det er bare lidt af et puslespil med de bjergpas, jeg skal igennem, skriver Sonni Vinther Espersen.

Indtil videre har han dog fulgt ruten, men er flere gange stødt på lukkede bjergpas, fordi vejret ikke har tilladt gennemgang. Kreativiteten har også været på prøve i forhold til overnatning. Eventyreren camper nemlig i skovene på vejen, men overnatningsformen, kaldet Wild Camping, er ikke tilladt i alle lande.

Til gengæld er turen indtil videre gået uden vabler og andre skader. Så med vandrerens egne ord, har det hele indtil videre været helt perfekt.

Sådan så Sonnis tilbagelagte rute ud 14. februar.
Sådan så Sonnis tilbagelagte rute ud 14. februar.
Foto: Sonni Vinther Espersen

3400 kilometer igen

Selvom størstedelen af turen stadig ligger forude, har den ukuelige stædige rad stadig troen på projektet. 

- Jeg glæder mig til at komme i gang med resten. Og jeg glæder mig til Alperne, men også til at være igennem dem, for så er der kun Tyskland og Hærvejen tilbage, siger Sonni Vinther Espersen. 

De kommende kilometer byder blandt andet på Alperne, som måske bliver turens største udfordring. Her skal han nemlig op i 2000 meters højde, og fordi det er i vintersæsonen, bliver vejret afgørende. Snestorme kan nemlig betyde, at bjergpassene bliver lukket.

De kommende udfordringer bekymrer dog ikke Sonni synderligt. Hvis alt går efter planen, og projektet lykkes, forventer nordjyden at være hjemme ved Limfjorden igen til juni. 

Her glæder han sig til et stykke smørrebrød på Hos Henius og en øl på John Bull Pub i Aalborg. 


Seneste nyt

fra Nordjylland