LIGE NU:

Facader fra 1945 genskabes: - Bindingsværkshusene skal være lidt møjet og beskidte

På tirsdag d. 4. maj markeres 75-året for Danmarks befrielse efter Anden Verdenskrig med et stort live tv-show i Aalborg Kongres & Kultur Center. Netop nu er der ved at blive lagt sidste hånd på scenografien.

- Bindingsværkshusene er malet med en blanding af hvid maling og savsmuld for at give den rette tekstur.

Der bliver gået op i den mindste detalje i arbejdet med at lave kulisser, som skal ligne syv huse fra 1945. Husene har tre etager, og der bliver lavet tre forskellige slags facader.

Det er Anna Ketwa, der står bag ovenstående citat, og hun er en af de unge, der har fået opgaven med at lave kulisserne. Til daglig er hun tilknyttet den socialøkonomiske virksomhed, Råt&Godt, i Aalborg, og kulisserne skal bruges til det store tv-show, Frihedsfesten, som TV2 Nord sender fra AKKC på næste tirsdag d. 4. maj for at markere 75-året for Danmarks befrielse efter Anden Verdenskrig. Showet er udskudt fra sidste år på grund af coronapandemien. 

VIDEO: Kom med en tur indenfor, når de sidste detaljer på kulisserne, falder på plads.

Anna Ketwa og flere andre unge fra Råt&Godt har været i gang med projektet i to uger sideløbende med andre opgaver. Det er kun de sidste detaljer, der mangler at blive færdiggjort.

- Lige nu er vi i gang med at gøre de her bindingsværkshuse lidt møjet og beskidte, fortæller Anna Ketwa til TV2 Nord, mens hun er i fuld gang med arbejdet.

Frihedsfesten

Hos TV2 Nord er det Torben Hedemose, der er scenograf på den store produktion. Til daglig er han også både producer og fotograf.

- Normalt når man laver store shows i dag, så bruger man meget tv-skærme til at lave scenografi, men vores tanke har her været, at når vi skal lave en fortælling fra for 76 år siden, så vil vi gerne forsøge at ramme en smule af den stemning, som der skete dengang i gaderne. Det er lidt mere bøvlet, men vi synes, at det er det hele værd, forklarer Torben Hedemose.

Historie i dagligdagen 

Anna Ketwa er glad for at være en del af den lidt særprægede opgave.

- Det har været sjovt at lave noget, som der virkelig kommer til at blive set, siger Anna Ketwa.

Hun er samtidig blevet mere opmærksom på den historie, som man støder på i dagligdagen.

- Der er stadigvæk nogle huse, du kan komme forbi, der kan se sådan her ud, og det synes jeg, at der er lidt sjovt i forhold til de huse, der bliver bygget nu, så har de en lidt anden charme, fortæller Anna Ketwa.

Når kameraerne slukker, får de flot dekorerede træplader sågar nyt liv.

- Vi giver både mennesker og materialer en chance til. Hernede laver vi produkter og projekter af genbrugsmaterialer og hjælper unge mennesker videre. Når de her kulisser er blevet brugt til optagelsen, tager vi dem tilbage til huset, og bruger dem til noget nyt, forklarer Christian Helweg, leder af Råt&Godt.

 

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

Brand på Kildevej i Sæby

gallery Kraftig brand hærger ejendom ved Sæby: Staldbygninger brænder ned

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

60_percent

play Men In Black demonstrerer i Aalborg: - Når uret bliver ret, bliver modstand en pligt

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

Brand på Kildevej i Sæby

gallery Kraftig brand hærger ejendom ved Sæby: Staldbygninger brænder ned

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

Til forsiden

Til forsiden