Friske nytårstorsk i hele landet
Der er udsigt til friskfanget torsk nytårsaften. Fiskerne har nemlig stadig restkvoter på torsk, der har fået konkurrence fra sushi og skaldyr på nytårsbordet.
De forbrugere, som gerne vil have friskfangede torsk til
nytårsaften, kommer næppe til at gå forgæves.
Fiskebranchens Oplysningsudvalg oplyser, at der for første gang i flere år er pæne restkvoter på torsk i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat og i den vestlige del af Østersøen.
Fiskerne har således gode muligheder for at lande frisk torsk rundt omkring i landet.
Nytårstorsken er en fast tradition i mange familier, garneret med hakkede løg, rødbeder, sennepssovs og andre lækkerier.
Torsken har dog ikke længere monopol, idet også andre
fiskeretter er blevet populære, når det drejer sig om at markere skiftet mellem året, der gik, og året, der kommer. Det gælder eksempelvis sushi, muslinger, hummer, jomfruhummer og østers.
Danskernes interesse for at spise fisk begrænser sig ikke til nytårsaften. Fødevareinstituttets seneste kostundersøgelse viser, at forbruget af fisk per person er steget fra 133 gram om ugen i 2002 til 147 gram om ugen i 2006. Det samlede salg af fisk på det danske marked vurderes at ligge på 51.200 ton om året.
- Forbruget af fisk ligger fortsat et godt stykke under
Fødevarestyrelsens anbefaling på 200-300 gram om ugen, men det ser nu ud til at gå den rigtige vej, siger Lone Marie Eriksen fra Fiskebranchens plysningsudvalg.
/ritzau/