LIGE NU:

Frisører: De ufaglærte presser branchen

Det kræver ikke nogen uddannelse at slå sig ned som frisør i Danmark. Nu begynder ufaglærte i branchen at presse prisen så meget, at de uddannede for alvor kan mærke det.

100 kroner for et kvarter i en ufaglært frisørs stol eller 300 kroner for en halv time i den faglærtes? Det er dilemmaet, især mange mænd står overfor, når toppen engang i mellem skal trimmes til. 

De billige priser lokker tilsyneladende en del nordjyder. I hvert fald begynder de uddannede frisører nu at mærke, at de mister kunder til de noget lavere priser. 

- Det er især herre- og børneklip, vi kan mærke, der mangler, fortæller Rikke Nørvang, der er indehaver af Salon New Image i Klarup. 

Overfor Salon New Image er der for nyligt åbnet en ny frisør, der har priser, som hun ikke kan konkurrere med. 

- Konkurrence er fint. Jeg kan godt lide konkurrence. Det gør, at man gør lidt ekstra. Men på vores arbejde, der vil jeg godt nok ikke være med til at sætte det til en billigere pris, fortæller Rikke Nørvang. 

Ufaglærte udkonkurerer de faglærte

De mange billige frisører bliver typisk drevet af folk, der enten har en meget kort eller slet ikke har nogen uddannelse inden for faget. 

- I starten tænkte vi, at det betyder ikke noget, men det gør det altså nu. Vi har mange medlemmer, der ringer og fortæller, at de er pressede, fortæller Connie Mikkelsen, der er formand for Danmarks Organisation for selvstændige Frisører og Kosmetikere i Jylland. 

Udover, at de uddannede frisører bliver pressede, frygter Connie Mikkelsen, at det kan få konsekvenser for frisørfaget, som vi kender det i dag. 

- Vi har en fire-årig uddannelse, som vi er meget stolte af, og vi bliver da kede af, at det bliver sværere og sværere at bevare det ry og det omdømme, som den har, fortæller Connie Mikkelsen.

Overvejer autorisationsordning

En af dem, som er med til at presse priserne, er Salar Headari. Han er indehaver af Salon Aalborg, der ligger på Vesterbro i Aalborg. Han har klippet i flere år, men har ikke nogen uddannelse. Hos ham koster en herreklipning en flad 100-kroner seddel. 

- Mange studerende og unge mennesker har ikke mange penge, så derfor er vi billige, fortæller Salar Headari. 

På trods af sine billige priser kan han holde forretningen kørende, hvis han i gennemsnit klipper 10-11 personer om dagen. 

Nu foreslår man fra branchens side, at man får lavet en autorisationsordning. Det vil sige en ordning, så man som forbruger kan kende forskel på, hvem der har den fire-årige uddannelse, og hvem der ikke har. 

- Jeg tror, der er mange, der vil være bevidste om, hvad man vælger. I dag kan du jo ikke se det. Og det, synes jeg, er et stort problem, fortæller Connie Mikkelsen.