Foto: Mathias Christensen, Scanpix

Frygt for fugleinfluenza: Høns må ikke længere gå frit

Høns og andre fugle i fangenskab skal fra midnat bag hegn og under tag for at forhindre fugleinfluenza i at brede sig, meddeler Fødevarestyrelsen.

Der er i de seneste dage blevet fundet flere tilfælde af fugleinfluenza blandt vildfugle i Danmark og det får nu Fødevarestyrelsen til at skærpe reglerne for høns og andre fugle i fangenskab.

Fra midnat er det lovpligtigt for landets hønse- og fjerkræavlere at have deres dyr enten inden døre eller under hegn og med fast tag, oplyser Fødevarestyrelsen.

- Uanset om man er privat hobbyavler eller professionel æg- eller fjerkræproducent, betyder de nye regler, at ejerne fra nu af er forpligtede til at beskytte dyrene mod fugleinfluenzaen, siger souschef Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er fugleinfluenzaen H5N8, der er blevet fundet i flere vilde ænder, måger og svaner flere steder i Danmark. Derfor slår Fødevarestyrelsen alarm.

- Det er meget vigtigt, at alle er med til at leve op til deres ansvar, så vi i fællesskab kan være med til at sikre, at H5N8 ikke får en fod inden for i danske besætninger, siger Stig Mellergaard.

Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle og kan betyde stor dødelighed, hvis den breder sig til fjerkræbesætninger. De skærpede regler gælder ikke for ænder, gæs og fjervildt, da de ikke kan holdes indendørs.