LIGE NU:

Fugleentusiaster spejdede efter havørne i Vejlerne

Flere og flere havørne har slået sig ned i Danmark. Tre af dem holder til i Vejlerne, og søndag mødte masser af fugleentusiaster frem til "Ørnens Dag" i håbet om at se de store rovfugle.

Omkring 100 fugleentusiaster havde søndag sat kursen mod Vejlerne mellem Fjerritslev og Thisted. Her håbede de på at spotte en havørn, og flere af dem fik, hvad de kom efter.

- Klokken 10 sad den herude. Den var et godt stykke ude, men sådan, at vi kunne se den rigtig fint i skopet, siger Jens Albrechtsen fra Dansk Ornitologisk Forening, som er medarrangør af "Ørnens Dag".

Havørnen fløj væk efter en times tid. En af fuglespotterne var så heldig at fange rovfuglen med sit kamera, men helt tilfreds var hun ikke.

- Jeg ville godt have haft et tydeligere billede. Den måtte godt have sat sig lige herude. Det havde været godt, siger fuglespotteren Susanne Jensen.

Det er blevet nemmere at spotte havørne. Ornitologerne mener, at mindst 61 ynglende par har slået sig ned i Danmark. Tre af fuglene holder til i Vejlerne, hvor betingelserne for at overleve er gode.

- Der er masser ænder og fødemuligheder, så den kan få det, den har brug for, siger Jens Albrechtsen.

Det er dog ikke kun havørne, der bliver kigget efter. I hvert fald ikke for fugleentusiast Verner Hansens vedkommende. Han har derfor valgt at vende kikkerten i en anden retning end de fleste andre.

- Nu kigger de alle sammen efter vandrefalken derude, og så ser jeg lige, om det er mig, der finder kongeørnen eller tranen, siger Verner Hansen.

Havørnen er dagens trækplaster, og selvom den kun viste sig i en times tid, så mener Verner Hansen, at det er tiden værd, at bruge en søndag på at kigge efter fugle.

- Der er både det sociale og så det fuglenørdmæssige. Det er sjovt, for ens videnskabelige gen kommer sådan til udtryk, som den amatør, man nu er, siger han.