Foto: TV2/NORD (Arkiv)

Fulderik vinder erstatningssag over DSB

DSB skal punge ud til fuld nordjysk mand, der lå på skinnerne og fik kørt begge ben af.

Østre Landsret har stadfæstet, at der ikke var tale om et selvmordsforsøg, da en mand helt tilbage i 2004 lå på skinnerne og fik kappet underbenene af et DSB-tog, der ikke nåede at bremse i tide.

Dommen betyder dermed, at DSB gøres ansvarlig for mandens ulykke og derfor skal betale erstatning til ham.

Hvorfor manden lå på skinnerne i Aalborg den dag, når der ikke var tale om selvmord, står hen i det uvisse. Manden selv kan ikke huske ret meget fra episoden, og er helt uforstående overfor, at han skulle have forsøgt selvmord.

Det samme er hans mor, der blev dybt chokeret og forundret, da politiet ringede hende op, og fortalte den kedelige nyhed. Selvom manden tidligere har haft en problematisk omgang med narkotiske stoffer, og drikker mere end hvad godt er, havde hun aldrig oplevet ham som selvmordstruet.

Han blev fundet ved siden af en halvtom flaske kirsebærvin, men den har han nægtet et hvert kendskab til. Han havde den skæbnesvangre dag, ifølge ham selv, ikke drukket andet end 8-9 øl, og har siden han kom til sig selv på sygehuset, afvist enhver spekulation om, at han skulle have lagt sig på skinnerne med henblik på at ville dø.

Han forklarer i stedet, at han må være faldet eller gledet - en forklaring nogle sår på hans baghoved støtter op om.

Lokoføreren, der kørte toget, finder det dog meget usandsynligt, at han var endt på skinnerne ved et uheld. Manden lå med benene ud over højre skinne og nakken på den venstre. Armene lå overkors på brystet, har han forklaret.

Men trods DSB's ihærdige forsøg på at blive frifundet, fandt retten ikke, at lokoførerens forklaring kunne bevise, at manden med vilje havde lagt sig til rette på skinnerne. Erstatningsbeløbet nedsættes dog med en tredjedel, fordi manden var så beruset den pågældende dag, at det betragtes som grov uagtsomhed.