LIGE NU:

Fyret præst vil have erstatning

Fredag er sidste retsdag i en af de mest kontroversielle fyringssager i folkekirken.

Den nu 71-årige Mette Villads Christensen, der tidligere var sognepræst i Rubjerg, Jelstrup og Lyngby Sogn, har de sidste fire dage været i Østre Landsret for at få Kirkeministeriet dømt for uberettiget fyring. Hun håber på en erstatning på 1,3 millioner kroner.

Fyringen af Mette Villads Christensen tilbage i 2009 var resultatet af en personalestrid, der involverede en kirkesanger og flere menighedsrådsmedlemmer. I deres vidneudsagn lyder det, at Mette Villads Christensen ikke var engageret i det kirkelige arbejde, havde for mange sygedage og ikke var særlig samarbejdsvillig.

Fyringens efterspil har budt på flere overraskelser. Blandt andet, at Folketingets Ombudsmand, dengang Hans Gammeltoft-Hansen, underkendte Kirkeministeriets begrundelse for fyringen.

Mette Villads Christensen blev fyret ud fra tjenestemandslovens paragraf 43, den såkaldte skilsmisseparagraf, som kan anvendes til at fyre en præst efter langvarige uoverensstemmelser mellem præsten og menigheden. En paragraf, som SF og Dansk Folkeparti nu helt vil afskaffe. SF?s kirkeordfører Pernille Vigsø Bagge forventer, at retssagen vil føre til dette:

-Jeg håber, at sagen vil danne præcedens, så præster ikke længere kan fyres på sådan et grundlag. Paragraffen kan nemt misbruges, hvis en menighed ikke kan komme uden om en præst, kan man hive den op af skuffen og opfinde nogle anklager til lejligheden. Det, mener jeg, har været tilfældet i Mette Christensens sag, siger Pernille Vigsø Bagge til TV2/NORD.

Fredag var fjerde og sidste retsdag i sagen. Østre Landsret kommer med den endelige afgørelse på tirsdag.