Fyrkat med i nyt stort arkæologisk projekt
Dronning Margrethe II?s Arkæologiske Fond har med projektet "Kongens Borge" taget initiativ til fornyede undersøgelser af vikingetidens ringborge - Trelleborgene.
Første fase af projektet, der vil strække sig over to år, gennemføres med økonomisk støtte fra Augustinus Fonden og fra Dronning Margrethe II?s Arkæologiske Fond.
Finansiering
Det er første gang i Dronning Margrethe II?s Arkæologisk Fonds 27-årige historie, at Fonden tager initiativ til et sådant projekt og sikrer finansieringen af det.
Problemstillinger
Fondens bestyrelse har fundet, at det stort anlagte projekt "Kongens Borge" på kvalificeret vis forsøger at finde svar på nogle centrale problemstillinger i den tidlige danmarkshistorie og har derfor ønsket at engagere sig i sagen.
Kongens Borge
Det formodes, at kong Harald Blåtand stod bag opførelsen af borgene ved Trelleborg, Aggersborg, Nonnebakken og Fyrkat, og at disse formentlig spillede en afgørende rolle i kampene mellem magthaverne i Vikingetidens Danmark. Såvel forsvar som krigsførelse var i vikingetiden afhængig af skibe, men det er stadig uklart, hvorvidt og på hvilken måde Trelleborgene relaterede til datidens militære søfart.
Formål
Projektets mål er, gennem genoptagelse af arkæologiske feltundersøgelser, at søge svaret på dette spørgsmål.
Tidligere undersøgelser
De arkæologiske undersøgelser af borgene koncentrerede sig i 1930?erne til 1960?erne om selve anlæggene og området umiddelbart udenfor, og har som sådan givet gode svar på organiseringen af borgene og bebyggelsen.
Nye undersøgelser
De nye arkæologiske undersøgelser fokuserer imidlertid på de udstrakte vådbundsarealer nedenfor borgene. Foruden sonderingsgravninger omfatter undersøgelserne højteknologiske sonderingsmetoder, som gennemføres med geomagnetometer og georadar.
Håb
Med undersøgelserne håber forskerne bag projektet at finde spor efter håndteringen af skibe, som for eksempel værftsaktiviteter.
Indledning
I projektets indledende fase, der forventes at vare i to år, foretages sonderinger ved de tre borganlæg, som i dag er tilgængelige - Trelleborg, Aggersborg og Fyrkat. Afhængig af resultatet forventes undersøgelserne senere tillige at omfatte større udgravninger.
Samarbejde
Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Moesgård Museum, Nationalmuseet, Sydvestsjællands Museum, Museumscenter Års, Aalborg Historiske Museum samt Afdeling for Forhistorisk Arkæologi ved Aarhus Universitet.
Som daglig leder er ansat forskningsassistent, Andres Dobat, Moesgård Museum/Aarhus Universitet, mens formand for arbejdsgruppen er museumsdirektør, ph.d. Lars Christian Nørbach, Aalborg Historiske Museum.