Foto: Christian Henriksen

Fysioterapeuter: Sparede operationskroner bør bruges på gratis genoptræning

Region Nordjylland sparer disse år store millionsummer på et faldende antal af knæ- og hofteoperationer som følge af, at flere bruger fysioterapeutisk genoptræning, men det kommer ikke patienterne til gode. Det skal laves om, mener fysioterapeuterne.

Region Nordjylland sparer disse år store millionsummer på et faldende antal af knæ- og hofteoperationer. En af grundene til det store fald er, at flere i dag vælger at træne skaden væk gennem fysioterapeutisk behandling. Størstedelen af behandlingen hos fysioterapeut betaler patienten selv, mens en dyrere operation er gratis. Det mener fysioterapeuter og eksperter nu, at der skal laves om på.

På genoptræningsholdet hos BeneFit i Hobro betaler patienterne selv omkring 60 procent af deres behandling. Patienterne håber, at de med genoptræningen kan undgå en operation, men det er ikke alle, der har de økonomiske ressourcer til selv at træffe det valg.

- Der er social ulighed i det. Sidder man ovre hos lægen og får valget mellem at få et nyt knæ eller et genoptræningsforløb hos os, så er der en egenbetaling her, mens det kirurgiske indgreb er gratis, siger Preben Weller, der er indehaver af BeneFit i Hobro.

Det betyder, at økonomisk trængte knæ- eller hoftepatienter kan blive tvunget til at vælge operation frem for genoptræning, hvilket både er dyrere og med større risiko.

Læs også Mere fysioterapi betyder mindre kirurgi

- Det er faktisk også et samfundsproblem, fordi hvis borgeren skal have et operationsforløb og et genoptræningsforløb, så koster det x antal kroner for samfundet, men et rent genoptræningsforløb er billigere, siger Gitte Nørgaard, der er regionsformand i Danske Fysioterapeuter.

Fysioterapi som behandling har de seneste år vundet større indpas. Det er i dag anerkendt, at et fysioterapeutisk genoptræningsforløb kan være et alternativ til at lade patienterne lægge sig under kniven. Dele sundhedssystemet har dog ikke formået at følge med den udvikling, mener en ekspert.

- I forhold til at kunne få den mest optimale behandling - uanset om det var operation eller fysioterapeutisk behandling, der var det bedste for den enkelte patient - så var det, at det ikke var noget, der fik nogle omkostninger for patienten selv, siger forskningsfysioterapeut ved Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse og adjunkt ved SDU, Søren Thorgaard Skou.

Det er faktisk også et samfundsproblem, fordi hvis borgeren skal have et operationsforløb og et genoptræningsforløb, så koster det x antal kroner for samfundet, men et rent genoptræningsforløb er billigere

Gitte Nørgaard, regionsformand i Danske Fysioterapeuter

På Ortopædkirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital er de enige med fysioterapeuterne i, at området trænger til en opdatering.

- Hvis man kunne sige, at de praktiserende læger kan henvise til gratis genoptræningsforløb, så vil vi nok se færre patienter henvist til det offentlige system, siger Hans Peter Jensen, klinikchef ved Ortopædkirurgien på Aalborg Universitetshospital.

Danske Fysioterapeuter håber også, at retningslinjerne på området bliver ændret.

- Det kunne være optimalt, hvis de penge, der indtil nu er blevet brugt på operationer og genoptræning, kunne blive kanaliseret over til forebyggende fysioterapi, siger Gitte Nørgaard.

01:59 Luk video