Foto: Per Frank Paulsen

Gartnerier mister millioner

Kulden i marts går hårdt ud over de nordjyske gartnerier. De står til at miste millioner, fordi de ikke kan få solgt deres forårsblomster.

-Frosten har betydet, at jeg har hallerne fyldt op med stedmorblomster. Normalt ville jeg have solgt over 70.000 af dem inden påske.

Sådan lyder det fra Lars Kjeldgaard fra Kjeldgårds Gartneri i Hørby ved Sæby. En kold marts måned har tvunget gartnerier over hele landet til at holde deres forårsblomster og potteplanter indendøre.

I en rundringning til de nordjyske gartnerier, som TV2/NORD i dag har lavet, siger flere af ejerne, at de er nødt til at kassere hundredetusinder af potteplanter. Kulden i marts er alvorlig, og vil koste gartnerierne millioner.

-Potteplantebranchen mangler 25 procent af den omsætning, de ellers har i marts måned. Det er meget skidt for branchen, siger formand for Dansk Gartneri, Kristian Madsen.

Foråret er afgørende for gartneriernes økonomi. Og for marts ser det ekstraordinært skidt ud:

-Det værste scenarie er jo, at der er flere af gartnerierne, der bliver nødt til at lukke. Men der er tabt så meget, at det er umuligt at få indhentet, når foråret endelig kommer, siger Kristian Madsen.