Genoptræning i eget hjem

Svingdørspatienter skal så vidt muligt genoptrænes i eget hjem.  

Hvert år bliver omkring 86.000 danskere indlagt på landets sygehuse med hjerte-karlidelser.
Det kan være alt fra hjertekrampe til blodprop i hjertet eller hjertesvigt. Mange af disse ender som svingdørspatienter, der bliver indlagt igen og igen og kan risikere at blive endnu mere hjertesyge.
Samtidig er det ganske få af patienterne, der får fuld genoptræning efter behandling. Det er kun tre procent. 
 
Et nyt forskningsprojekt, Teledi@log, skal finde frem til nye, effektive metoder og organiseringer mellem sygehus og kommuner for at genoptræne patienterne efter de er kommet hjem fra sygehuset.
 
- Vi kan have mange gode ideer. Men hvis patienterne synes, det er for besværligt - eller hvis de ikke synes, det virker for dem - er alle vores fine ideer intet værd. Derfor er det vigtigt, at vi i det her projekt inddrager en gruppe hjertepatienter og trækker på deres viden om egen sygdom og deres erfaring, forklarer forsker Birthe Dinesen, der er lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

- Vores mål er at bruge teknologien til at gøre det nemt for patienten at genoptræne hjemme og i fritiden. At støtte patienten i at træffe beslutninger. At gøre det trygt for patienten at tage hjem fra sygehuset - fordi man også kan få overvåget sit hjerte, selvom man er hjemme eller i supermarkedet, og fordi man stadig er i kontakt med sygeplejersker og læger via nettet. Og i sidste ende; at gøre det muligt for patienten at leve et så normalt liv som muligt, påpeger Birthe Dinesen.


Seneste nyt

fra Nordjylland