Geologisk skatkammer på Skagens Odde truet
Danmarks Naturfredningsforening råber vagt i gevær. Pløjning kan ødelægge de sydlige dele af det såkaldte rimme-dobbe landskab, der er Skagenhalvøens vugge.
Beskyt Odden
Danmarks Naturfredningsforening opfordrer til en bedre beskyttelse af Oddens geologiske rigdomme, der er femstjernede naturklenodier af internationalt format og ry.
Perifere værdifulde arealer
De allervæsentligste af disse landskaber er beskyttet i form af fredninger, men i periferien af fredningerne ligger der geologisk meget værdifulde arealer, der upåagtet risikerer at forsvinde på grund af pløjning.
Rimme-dobbe-landskabet
Set fra luften har rimme-dobbe-landskabet et rillet mønster, der kan ligne et vaskebræt.
Det enestående landskab findes nord for en linie, der strækker sig fra Frederikshavn i øst og vestpå via Elling, Tolshave Mose, Råbjerg Mose og til Tversted nær Hirtshals.
- I gamle dage jævnede man flere steder på Skagen-halvøen rimmernes jordvolde ned i dobbernes lavninger og pløjede derpå området til nyt land at dyrke. Vi burde for længst være nået dertil, hvor beskyttelsen vejer tungere end den intensive udnyttelse af marginale områder af meget ringe dyrkningsmæssig kvalitet. Et geologisk unikt område nordvest for Frederikshavn er her i foråret blevet skamferet af pløjning. Vi har flere gange tidligere set landskaber med rimmer og dobber i den sydlige del af Skagens Odde blive ødelagt på grund af opdyrkning, siger Eigil Torp Olesen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings (DN) afdeling i Frederikshavn Kommune.
- Der er i høj grad brug for en bedre generel beskyttelse af de geologiske værdier på Skagens Odde, der er Danmarks i særklasse flotteste krumodde. Odden er i det hele taget et af de bedste steder i verden at studere krumodders dannelse og geologi. På den baggrund kan vi ikke være bekendt at tillade pløjning af rimmerne og dobberne, siger Eigil Torp Olesen, der slår alarm nu for at forebygge, at flere landskabsværdier ødelægges.
- Måske ved de pågældende landmænd, der har rimmer og dobber på deres jord, ikke engang, at landskabet er enestående. Og de handler måske i god tro, hvis de pløjer. Men det gør ikke skaden mindre. Der er al mulig grund til lovmæssigt at beskytte rimmerne og dobberne. Arealerne vil kun blive til meget ringe landbrugsjord, siger Eigil Torp Olesen.