Gjort klar til operation, men sendt hjem
Der var ikke personale, så derfor måtte operationen aflyses.
På Aalborg Universitetshospital lå en patient klar til operation og ventede bare på at blive kørt til operationsstuen. Men klokken nærmede sig 16, og så var der ikke tid til at operere alligevel.[size=3][/size]
Katzja Krenchel lå i hospitalssengen, med drop i armen og klar til operation. En operation hun havde set frem til, men også været nervøs for.
- Man skal arbejde mentalt på det. Det er en proces man skal igennem, når man skal være i en læges hænder - og så spekulerer man: Er du nu parat til det? Særligt, når man som jeg er lidt bange for det.
Mens Katzja Krenchel gjorde sig de sidste tanker omkring operationen og dagene efter, hvor manden og børnene var klar til at hjælpe i hjemmet, gav sygeplejersken hende penicillin og lagde drop. En time senere kom lægen og fortalte, at operationen var aflyst. Klokken nærmede sig 16, og det var fyraften.
- Det synes jeg er dybt beklageligt, og det vil jeg også sige, er noget vi kun undtagelsesvist gør. Det har været en meget speciel situation, der har gjort, at vi har været nødt til at aflyse den dag, fortæller klinikchef Anne Dorthe Bjerrum fra Aalborg Universitetshospital.
Årsagen var, at to operationer havde trukket ud, og sygdom gjorde det umuligt at kalde ekstra personale ind. På Aalborg Universitetshospital er der ellers mulighed for at kalde ekstra personale ind, eller pålægge medarbejderne overarbejde, men det var ikke muligt.
Ifølge patientforeningens formand Erik Bach er det langt fra en enkeltstående episode. Foreningen modtager jævnligt henvendelser fra frustrerede patienter, der har fået deres operation aflyst i 11. time. Han mener, at de offentlige sygehuse tager alt for let på aflysningerne.
- Desværre er det noget der ofte sker, og hver gang det sker, så er det et stort pres for patienterne. Det er som om man siger - nå ja - det er jo bare en skam. Det er der ikke noget at gøre ved, siger Erik Bach til TV2/Nord.
Men sådan forholder det sig ikke, forsikrer Anne Dorthe Bjerrum.
- Vi ved godt, at det er en form for krise, når man skal ind og opereres, og det betyder meget for en patient at få at vide, at man ikke skal opereres, som det var planlagt.
Selvom det altså er noget sygehuset er opmærksomme på, og gerne vil undgå, så oplevede Katzja Kranchel den samme usikkerhed, da hun fem uger senere mødte op for at blive opereret.
- Jeg fik at vide, allerede om morgenen da jeg kom derind, at det heller ikke var sikkert, at jeg blev opereret denne gang.
Men anden gang var lykkens gang for Katzja Krenchel. Helt så heldig var hendes sengekammerat ved siden af ikke. Hun blev sendt hjem.