SENESTE NYT:

Glæde på krisecenter i Sindal: Indsatsen mod stalking styrkes

En ny bred politisk aftale skal sikre bedre hjælp til ofre for stalking og skal samtidigt give bedre muligheder for at straffe stalkere.

Indtil nu har det kun været muligt at straffe en stalker ved hjælp af tilholdsloven, hvis vedkommende har overtrådt et tilhold mod en person, et opholdsforbud eller en bortvisning. 

Det bliver der fremover lavet om på. 

En forbrydelse på linje med vold

Stalking får nemlig sin egen særskilte bestemmelse i straffeloven, behandlingen af tilholdssager bliver styrket, og så skal ofrene underrettes, når gerningsmanden eksempelvis løslades fra fængsel.

Det har Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet i dag indgået en aftale om.

Få overblik over initiativerne

Ifølge partierne skal aftalen sende et vigtigt signal til offer og gerningsmand om, at stalking er en forbrydelse på linje med eksempelvis fysisk og psykisk vold.

Glæde på krisecenter i Sindal

På Søhavegård Kvindekrisecenter hjælper de hver dag kvinder, der har været udsat for stalking eller fysisk eller psykisk vold. På centret glæder de sig over den nye aftale.

- Det kan være utroligt svært som offer at gøre klart, at man er udsat for vold, når der er tale om stalking, da stalking ofte er gået under bagatelgrænsen, siger Christian Peter Kirchert Tække, der er daglig leder af Søhavegård Kvindekrisecenter.

I øjeblikket har krisecentret to beboere, der har været udsat for stalking. Christian Peter Kirchert Tække håber, at den nye aftale vil komme dem og mange andre til gode. 

- Der har været rigtig mange, der har lidt virkelige frygtelige kvaler og har måttet gå fra hus og hjem og arbejdsplads på grund af stalking. Lad os håbe det her er med til at bremse det, fortæller han.

Det er en væsentlig forbedring

Det estimeres, at omkring 100.000 mennesker bliver udsat for stalking om året. Derfor er stalking ifølge flere politikere et stort problem.

- Det allervigtigste er, at vi nu anerkender, at der er nogle forbrydelser, som primært går ud over kvinder, og det tager vi alvorligt. Ikke bare i vores retsvæsen - altså hos politiet og anklagemyndigheden - men også i straffeloven, siger Rosa Lund, der er retsordfører i Enhedslisten.

Hun bliver bakket op af Britt Bager fra Det Konservative Folketing, der fremhæver et andet forbedringspunkt.

- Det at politiet nu kan fængsle en stalker, uden at der først er tilhold, det er en væsentlig forbedring, siger hun.

TV2 Nord talte tidligere i dag med forfatter Eydis Dali, der selv har været udsat for et langvarigt forløb, hvor hun blev stalket af en mand. I dag holder hun foredrag om stalking. Hør herunder hvad hun tror den nye aftale, om at kriminalisere stalking, vil ændre.

Allan Olsen

play I 40 år har Allan Olsen fra ”Fresse” sunget om hverdagens dramaer

Søndagsvejr

Smuk og solrig lørdag venter

Lotte Andersen sygeplejerske 2

play Lotte siger snart stop som sygeplejerske: - Det er noget, der kører i baghovedet hele tiden

Brand Kongerslev

Brand på værelse i Kongerslev

Allan Olsen

play I 40 år har Allan Olsen fra ”Fresse” sunget om hverdagens dramaer

Søndagsvejr

Smuk og solrig lørdag venter

Lotte Andersen sygeplejerske 2

play Lotte siger snart stop som sygeplejerske: - Det er noget, der kører i baghovedet hele tiden

Til forsiden

Til forsiden