Glæde på krisecenter i Sindal: Indsatsen mod stalking styrkes

En ny bred politisk aftale skal sikre bedre hjælp til ofre for stalking og skal samtidigt give bedre muligheder for at straffe stalkere.

Indtil nu har det kun været muligt at straffe en stalker ved hjælp af tilholdsloven, hvis vedkommende har overtrådt et tilhold mod en person, et opholdsforbud eller en bortvisning. 

Det bliver der fremover lavet om på. 

En forbrydelse på linje med vold

Stalking får nemlig sin egen særskilte bestemmelse i straffeloven, behandlingen af tilholdssager bliver styrket, og så skal ofrene underrettes, når gerningsmanden eksempelvis løslades fra fængsel.

Det har Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet i dag indgået en aftale om.

Få overblik over initiativerne

1. Særskilt kriminalisering

I dag kan en stalker straffes efter tilholdsloven, hvis vedkommende overtræder et tilhold mod en person, et opholdsforbud eller en bortvisning. Men partierne mener ikke, det beskytter ofret nok, og derfor skal stalking fremover have en særskilt paragraf i straffeloven.

2. Styrket behandling af tilholdssager

Behandlingen af tilholdssager i politikredsene styrkes. Blandet andet gennem efter- og videreuddannelse og specialiserede teams med nøglemedarbejdere. Opmærksomheden på at undlade partshøring skal også øges, så afgørelser om strakstilhold kan straffes hurtigere.

3. Ny fire-ugers klagefrist

I dag er der ingen frist for at klage over et tilhold. Derfor kan personen, som tilholdet er meddelt, klage over afgørelsen længe efter, at den er truffet. Det kan trække sagen i langdrag og udsætte en straffesag, og derfor indføres der nu en klagefrist på fire uger.

4. Ret til bistandsadvokat

I dag kan stalkingofre – modsat ofre for grove forbrydelser som vold, trusler og seksualforbrydelser – ikke få beskikket en bistandsadvokat. Det laves nu om, så stalkingofre kan anmode om en. Mulighederne for at videoafhøre personer under 15 år i stalkingsager udvides også, så unge kan undgå direkte konfrontation med stalkeren.

5. Mulighed for varetægtsfængsling

Det skal være muligt at varetægtsfængsle en person, hvor der er særlig bestyrket mistanke om stalking efter den nye bestemmelse i straffeloven.

6. Underretning ved løsladelse

Ofre for stalking får – modsat ofre for vold, trusler og seksualforbrydelser – i dag ikke besked, når gerningsmanden får uledsaget udgang, løslades, prøveløslades, forsøger at flygte fra fængslet eller optræder i medierne. Det laves nu om, så ofrene fremover underrettes på lige fod med ofre for grove forbrydelser.

7.Bedre behandlingstilbud

Stalkere skal tilbydes bedre psykologisk behandling, og derfor udvides Dansk Stalking Centers behandlingskapacitet fra 25 til 120 behandlingsforløb om året fra 2021 til 2023. Formålet er både at stoppe og forebygge stalking samt hjælpe ofrene.

Kilde tv2.dk

Ifølge partierne skal aftalen sende et vigtigt signal til offer og gerningsmand om, at stalking er en forbrydelse på linje med eksempelvis fysisk og psykisk vold.

Glæde på krisecenter i Sindal

På Søhavegård Kvindekrisecenter hjælper de hver dag kvinder, der har været udsat for stalking eller fysisk eller psykisk vold. På centret glæder de sig over den nye aftale.

- Det kan være utroligt svært som offer at gøre klart, at man er udsat for vold, når der er tale om stalking, da stalking ofte er gået under bagatelgrænsen, siger Christian Peter Kirchert Tække, der er daglig leder af Søhavegård Kvindekrisecenter.

I øjeblikket har krisecentret to beboere, der har været udsat for stalking. Christian Peter Kirchert Tække håber, at den nye aftale vil komme dem og mange andre til gode. 

- Der har været rigtig mange, der har lidt virkelige frygtelige kvaler og har måttet gå fra hus og hjem og arbejdsplads på grund af stalking. Lad os håbe det her er med til at bremse det, fortæller han.

Det er en væsentlig forbedring

Det estimeres, at omkring 100.000 mennesker bliver udsat for stalking om året. Derfor er stalking ifølge flere politikere et stort problem.

- Det allervigtigste er, at vi nu anerkender, at der er nogle forbrydelser, som primært går ud over kvinder, og det tager vi alvorligt. Ikke bare i vores retsvæsen - altså hos politiet og anklagemyndigheden - men også i straffeloven, siger Rosa Lund, der er retsordfører i Enhedslisten.

Hun bliver bakket op af Britt Bager fra Det Konservative Folketing, der fremhæver et andet forbedringspunkt.

- Det at politiet nu kan fængsle en stalker, uden at der først er tilhold, det er en væsentlig forbedring, siger hun.

TV2 Nord talte tidligere i dag med forfatter Eydis Dali, der selv har været udsat for et langvarigt forløb, hvor hun blev stalket af en mand. I dag holder hun foredrag om stalking. Hør herunder hvad hun tror den nye aftale, om at kriminalisere stalking, vil ændre.


Seneste nyt

fra Nordjylland