Gorm Lokdam måske i fængsel

Anklager kræver frihedsstraf til forretningsmanden og godsejeren Gorm Lokdam i straffesag om import af kinesiske kopiprodukter.

<b>Kopivarer i Kina</b>
En forretningsmand og godsejer fra Nordjylland er blevet tiltalt i en straffesag, fordi han i Kina købte et stort parti knive, gafler og strygestål, som var efterligninger af det kendte varemærke Global.

<b>Fængselsstraf</b>
Anklagemyndigheden forlanger frihedsstraf i sagen, der skal behandles af retten i Aalborg.

<b>2,5 ton kopivarer</b>
Varerne, der vejer 2,5 ton, blev i 2005 tilbageholdt af toldere i Århus og har siden været beslaglagt. Importen har allerede én gang været bedømt i retssystemet, idet Sø- og Handelsretten har dømt Gorm Lokdams firma Royal Classic til at betale 200.000 kroner til Rosendahl A/S, som har eneforhandling af de japanske Global-knive.

<b>Særligt skærpende omstændigheder</b>
Med et anklageskrift om overtrædelse af straffeloven kommer altså næste akt mod Gorm Lokdam. Lovovertrædelsen er sket "under særligt skærpende omstændigheder," hævder Nordjyllands Politi.

<b>Afventer retssag</b>
Endnu er der ikke fastlagt en dato for retsmødet i sagen.

<b>8000 efterligninger af Global</b>
De over 8000 knive, gafler og strygestål var en tilstræbt efterligning af Global-serien, fastslog dommerne i Sø- og Handelsretten. De blev købt af en kinesisk producent for 2,5 millioner kroner.

<b>Gorm Lokdam en driftig handelsmand</b>
Gorm Lokdam ejer bl.a. herregården Store Restrup i Nordjylland og driver landbrug, hotelvirksomhed og vinimport. Det var hans plan at sælge kopiprodukterne i Norden, Polen og Rumænien, har han tidligere forklaret.

Han havde set knivene på en messe i Kina. Et sæt af efterligningerne havde hans firma taget med på en messe i Stockholm.
/ritzau/