Graver: - Det er rigtig uheldigt

Graveren ved Rostrup Kirke beklager, at gæster har fundet knogler blandt kirkegårdens haveaffald.

TV2/Nord kunne søndag fortælle at chokerede gæster på Rostrup Kirkes kirkegård ved Arden havde fundet menneskelige rester i den container, der bruges til helt almindeligt haveaffald.

- Det kan da ikke passe. Det er da ubehageligt at finde et skelet, der har ligget i jorden så længe. Jeg synes det skulle være lagt tilbage i den grav hvor de kommer fra, for de pårørende har trods alt den opfattelse, at dem der er døde, de ligger i jorden og ikke i en container, sagde Elisa Rasmussen søndag til TV2/Nord.

Knoglerne dukker op, når der skal graves nye grave på gamle gravsteder, og som Elisa Rasmussen forventer, ender langt de fleste knogler i graven igen. Men ifølge graver ved Rostrup Kirke Per Sørensen er det umuligt at sikre, at alle knogler ender i graven igen.

- Nye grave bliver gravet med en minigraver, og der kan dukke mange knogler op, når man gør det, siger Per Sørensen.

Når en grav er færdiggravet tjekker han den opgravede jord for knogler og ligger dem tilbage i hullet, inden graven bliver taget i brug igen. Han dækker knoglerne i bunden til og den overskydende jord bruger han til at udjævne sammensunkne gravsteder andre steder på kirkegården.

- Og kommer der knogler frem, når vi gør det, og efter at den oprindelige grav er dækket til igen, så samler vi dem og lægger dem i bunden af affaldscontaineren sammen med haveaffaldet, siger Per Sørensen, der fortæller, at haveaffaldet bliver kørt til forbrændingen.

Han forstår godt, det kan chokere og forarge at gæster kan finde knogler i en affaldscontainer.

- Det er ikke normalt, at der ligger knogler fremme, og det er rigtig uheldigt, at der stikker nogle frem, som de besøgende ser, siger Per Sørensen og understreger efterfølgende.

- Hovedparten kommer tilbage i graven. Der er knogler overalt på en kirkegård og der kommer knogler frem hele tiden, når vi graver nye grave.