Greenpeace politianmelder Skagen-fisker for overtrædelser af kvote-lovgivningen. Foto: Ib William Christensen

Greenpeace politianmelder Skagen-fisker efter TV-udsendelse

Efter tv-udsendelsen 'DR2 Undersøger' i aftes har Greenpeace valgt at politianmelde Skagen-fiskeren, Henning Kjeldsen, der ejer Danmarks største fiskerederi og har fiskekvoter for 800 millioner kroner.

Fiskeskipper Henning Kjeldsen ejer blandt andet Danmarks største fiskefartøj, Gitte Henning til 230 millioner kroner, retten til at fange 25 procent af al sild fanget i Skagerak og Kattegat og 10 procent af alt fiskeri i Danmark.

Det er ejerskabet af den store kvoteandel, som har fået miljøorganisationen Greenpeace til at politianmelde den nordjyske fiskeskipper, som af Berlingske Business er anslået til at have en personlig formue på 1,2 milliarder.

- Det er ikke bare moralsk forkert, men formentligt også ulovligt, når Kjeldsen-familien skovler fiskekvoter for millioner til sig gennem lyssky selskabskonstruktioner. Det mener Greenpeace, og derfor politianmelder organisationen her til aften Henning Kjeldsen og hustru efter afsløringer i DR2 Undersøger. Samtidig politianmeldes også NaturErhvervstyrelsen, som er den myndighed, der burde have ført kontrol, skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

- Det er kystfiskerne og livet i havnene, der betaler prisen, når en lille håndfuld kvotekonger har noget, der ligner monopol på fiskekvoterne. Halvdelen af de danske fiskekuttere har måtte lægge op, og over 40 havne rundt om i Danmark er lukket. Jeg synes, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen bør love at få ryddet op i butikken, kommenterer chef for Greenpeace Danmark, Birgitte Lessaner.

I tv-udsendelsen gør NaturErhvervstyrelsens kontrolchef rede for, at Hennings Kjeldsens firmakonstruktioner og kvoteopkøb er efter loven, selvom han har oprettet firmaet Nordstrand Fiskeri ApS, som kun ejer en 5,5 meter lang jolle, har ingen ansatte og ejer fiskekvoter for 81 millioner kroner.

Det er her til morgen ikke lykkedes at få en kommentar fra Henning Kjeldsen.