Grisk med svin: Slagterikrise sender landmænd i flæsket på hinanden

Svineslagteri nægter at give op på trods af at flere og flere danske landmænd vælger at sende deres grise levende ud af landet - i stedet for at få dem fedet op og slagtet herhjemme.

Svineproducent Karl Chr. Thøgersen fra Hjardemål i Thy har ikke meget til overs for de kolleger, der vælger at sende danske smågrise ud af landet. 

Han mener at de er griske og løber en stor risiko for hele erhvervet.

- De skal helst have den sidste krone hele tiden - det skal vi alle sammen, men de har altid været sådan, at kan de få lidt mere et andet sted, er det der, de sender deres smågrise, raser Karl Chr. Thøgersen og fortsætter:

- Det går jo ud over vores slagterier.

Store beløb på spil

TV2 Nord fortalte forleden, at eksporten af smågrise nu har overhalet antallet af grise, der bliver slagtet herhjemme. Kort sagt er det billigere for udenlandske landmænd at fede op og slagte. 

Derfor vil eksempelvis polske og tyske landmænd betale mere for en lille gris fra Danmark.

For Torben Farum, der er smågriseproducent nær Sæby og formand for LandboNord, er der store beløb på spil.

- Når jeg analyserer markedet, kan jeg se, at jeg kan få 10 kroner mere for en 30 kilos gris. For min forretning betyder det cirka en halv million ekstra på bundlinjen, og det synes jeg ikke, jeg kan sige nej til, siger Torben Farum.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2023 nu bliver sendt flere levende grise ud af landet, end der bliver slagtet herhjemme. Den udvikling har senest lukket slagteriet i Sæby. 

Nu er det kun Tican i Thisted, der slagter grise i Nordjylland.

Men slagteriet kører lige nu kun på 60 procent , og de ansatte har delt, det arbejde der er:

- Det har vi haft god opbakning fra vores medarbejdere til. Det har været en win – win for os. Medarbejderne har beholdt deres arbejde, og vi har beholdt dem, så vi har en chance for at se, om der ikke kommer flere grise i fremtiden, siger Tican-direktør Steen Sønnichsen.

Stadig 600 ansatte - flere på vej?

Danske slagterier er pressede af især billige svin fra USA og Brasilien, der trykker prisen på verdensmarkedet, hvor især den kinesiske eksport har svigtet. Samtidigt har især tyske og polske slagterier kunnet forarbejde grisene billigere. 

På Tican løber de stærkt for at indhente deres udenlandske konkurrenter:

- Vores opgave er, at vi i Danmark får indsnævret og får hentet den prisforskel, der er til udlandet, så det ikke kan betale sig for landmændene at sende smågrise til Polen og Tyskland til eksport. Vi fokuserer på at være effektive og begrænse vores omkostninger, og så tror vi på, at markedet vil ændre sig snart, håber Steen Sønnichsen.

Tican mistede mange leverandører for godt to år siden efter en strid om afregning med deres slagtesvin. Siden har den stigende eksport af smågrise betydet, at også Tican har haft problemer med at fylde slagtekæderne op.

Som TV2 Nord har fortalt er der i løbet af 25 år forsvundet 2300 arbejdspladser efter slagterilukninger i Nordjylland. 

Karl Chr. Thøgersen frygter at landmændene mister opbakningen til deres erhverv, hvis den udvikling fortsætter:

- Fortsætter det her, så er der et slagteri mere på vej (mod lukning, red.), og så bliver det i fremtiden kun smågriseproduktion til eksport. Det vil da betyde rigtig meget og vil få konsekvenser for os her i Thisted Kommune, hvis slagteriet lukker, siger Karl Chr. Thøgersen.

På Tican er der stadig mere end 600 arbejdspladser, og faktisk tror direktøren på, at der næste år kan komme flere:

- Jeg har sagt til vores medarbejdere, at Tican lukker ikke!

Har du et godt tip?

Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger. Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder eller send en mail til redaktion@tv2nord.dk
Tip os

- Udviklingen vender ikke i morgen, men vi ser det lidt lysere, når vi kommer hen i anden halvdel af 2024. Vi arbejder hårdt på at få flere af vores tidligere leverandører tilbage og og få kontakt til nye landmænd, der vil producere slagtesvin, siger Steen Sønnichsen.

Landmanden fra Hjardemål tror også på fremtiden. 

Han venter bare på, at udviklingen vender:

- Jeg fatter ikke dem, der sender deres smågrise ud af landet. De løber en høj risiko. For mig er det ikke et spørgsmål om vi får slæbt svinepest med hjem til Danmark, men hvornår. Jeg kæmper videre for at opdrætte slagtesvin, og det er ikke så ringe en forretning, siger Karl Chr. Thøgersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland