Grooming: Sådan får sex-krænkeren fat i dit barn

03:14

Foto: TV2/Nord

1 af 2

Langt de fleste pædofile udnytter et særligt trick på internettet, når de vil i kontakt med børn. Tricket kaldes for "Grooming" og kan både indebære søde ord og hårde trusler.

"Hej søde. Hvad laver du?" Det starter nærmest uskyldigt, når sex-krænkeren de første gange henvender sig til barnet online i et forsøg på at opbygge et venskab.

I dag bliver fænomenet "grooming" brugt af langt de fleste pædofile på internettet, når de skaber kontakt til deres ofre. Grooming betyder, at den voksne arbejder intenst for at opbygge et tillidsforhold med barnet, for derefter at misbruge tilliden og i sidste ende misbruge barnet.

Grooming-processen kan strække sig over dage, uger, flere måneder eller år, hvor krænkeren kommer tæt på barnet ved at chatte, SMS'e eller udveksle billeder.

- De har det jo med at kunne udspotte børn, som egentligt har nogle udækkede emotionelle behov, eller nogle udækkede følelsesmæssige behov. Og de børn kan være nemme ofre for de her personer, som jo i starten kan være rigtig rigtige venlige og imødekommende, siger Ellids Kristensen, der er overlæge og arbejder med behandling af pædofile på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

I mange tilfælde forærer krænkeren også gaver til barnet for at styrke venskabet. Det kan være virtuelle gaver i et spil eller fysiske gaver.

"Har du nogen billeder af dig i bikini, smukke?" Når grooming-processen er godt i gang, skifter samtalerne og chatten karakter. Indvilliger barnet først i at sende ét billede, så bliver det typisk brugt til videre afpresning. Nogle gange anvender krænkeren også trusler. "Billedet af dig kommer ind på en side nu, hvor der er ludere, og du kommer til at ligge som en dem. Sammen med dit telefonnummer og navn".

På den måde får krænkeren mere og mere lokket ud af barnet, og det kan resulterer i, at barnet til sidst kan overtales til et fysisk møde, eller til at gøre seksuelle ting på webkamera, som det egentligt ikke vil.

Grooming foregår ofte på facebook, Skype, Arto, Snapchat og i diverse chatrum på nettet.

Forsiden lige nu