Du kan selv gøre en del for at undgå de værste feriekøer på de danske veje i sommerferien. Arkivfoto. Foto: Morten Pedholt

Guide: Sådan undgår du kø i din sommerferie

Den værste bølge af tæt trafik og kødannelse vil allerede ramme fra på fredag, når skolebørnene går på sommerferie.

I år vil særligt mange danskere holde ferie herhjemme - på grund af corona-rejserestriktionerne.

Derfor forventer Vejdirektoratet også et ekstra pres på de danske hovedveje til og fra de store sommerhusområder. 

Især lørdage i sommerferien er der risiko for at sidde fast i kø eller få forlænget sin rejsetid. Traditionen tro skifter mange sommerhuse nemlig lejere om lørdagen.

 

Den første bølge af tæt trafik forventer Vejdirektoratet vil ramme danskerne om eftermiddagen fredag den 26. juni, når skolebørnene har sidste skoledag. 

Størst risiko for kø dén weekend er der om lørdagen 27. juni fra klokken 11-15.

Dét mønster - med risiko for kø om lørdagen - vil gentage sig resten af industriferien på tværs af landet i begge retningen. Det forventer Vejdirektoratet.

Til gengæld bliver der mere plads på vejene i den normale myldretid på hverdage, da de fleste jo så holder ferie.

 

 

Vejdirektoratets 5 råd til ferietrafikken:

 1. Tjek situationen
  Tjek trafiksituationen inden du kører ud. Der kan altid opstå kø og forlænget rejsetid pga. uheld, dårligt vejr eller andre uforudsete hændelser, og risikoen er større, når der er mange biler på vejene.
   
 2. Hold dig orienteret
  Hold dig orienteret om den aktuelle trafiksituation på din rute både før og under køreturen. Det kan du gøre på trafikinfo.dk, hvor du bl.a. kan høre de seneste meldinger fra P4 Trafik. Det giver en bedre chance for at undgå uheldige overraskelser i trafikken, og er der problemer, kan du måske nå at ændre afrejsetidspunkt eller rute. 
   
 3. Grænsekontrol kan betyde forsinkelser

  Hele sommerferien vil der være risiko for kødannelser for trafikanter, der rejser fra Sverige til Danmark via E20 Øresundsbroen og fra Tyskland til Danmark via E45 pga. grænsekontrol. Det gælder især lørdag, hvor der er skiftedag i sommerhusene. Vi anbefaler, at du så vidt muligt kører uden for de mest trafikerede tidsrum, samt tjekker trafiksituationen ved grænsen inden afrejse.
   

 4. Mange biler i sommerhusområderne

  Mange holder sommerhusferie, og det er ensbetydende med en øget mængde trafik til og fra de større sommerhusområder rundt om i landet. Det gælder især sommerhusområderne langs den jyske vestkyst, ved Skagen og i Nordsjælland. Forvent derfor også tæt trafik på de større rejsedage på rute 11 mellem Ribe og Ringkøbing, rute 40 ved Skagen og rute 16 til og fra Nordsjælland.
   

 5. Trafik i udlandet – tjek op på internationale vejarbejder

  I sommerferien kan der være planlagt vejarbejde flere steder på hovedfærdselsårene gennem Europa. Vi opfordrer derfor trafikanter til at tjekke deres rute inden de kører afsted hos f.eks. FDM eller ADAC.