Gylleuheld - 400.000 liter pumpet ud på marken

Beredskabsstyrelsens mandskab fra Thisted og lokale brandmænd kom på pinsearbejde i Smidstrup ved Hjørring

Liver Mølleå i Smidstrup ved Hjørring var 2. pinsedag truet af en større gylleforurening. 400.000 liter gylle fossede ud, og man frygtede en miljøkatastrofe. Noget tyder dog på, at en hurtig indsats fra beredskabsstyrelsen og lokale brandmænd forhindrer miljøkatastrofen.

- Selv om landmanden havde al mulig teknik for at undgå gylleudslip, gik det galt. En overvåget pumpe skulle stoppe, men blev ved med at arbejde, og så fossede gyllen ud over marken, der støder op til Liver Mølleå, siger beredskabschef Knud Børge Møller, Hjørring.

Straks, da uheldet blev opdaget, slog gårdejere alarm, og beredskabschefen kunne sætte en større styrke på opgaven.

- Vi har benyttet brandmænd fra Løkken og Sindal og en større styrke fra Beredskabsstyrelsens enhed i Thisted til at bremse gyllen, siger beredskabschefen.

- Jeg mener, at vi har situationen under kontrol, og vores miljøtekniker oplyser, at det ikke ser ud til, at den smule gylle, der er kommet i Liver Mølleå, ødelægger miljøet.

Gyllen, der er fosset ud på marken skal pumpes tilbage i tanken. Der skal arbejdes til langt ud på aftenen og noget tyder på, at det også bliver nødvendigt at pumpe tirsdag formiddag.
Samtidig sættes en undersøgelse i gang for at klarlægge detaljerne omkring det tekniske uheld.

Forsiden lige nu