SENESTE NYT:

Hård frost i Nordjylland: Sådan klarer du kulden

Natten til fredag har været den koldeste i ni år. Her får du gode råd til, hvordan du håndterer frostgraderne.

Kulden er over os, og overalt i Nordjylland falder graderne på termometeret mere og mere. Natten til fredag blev der målt helt ned til 15,3 graders frost i Tylstrup – det koldeste i landsdelen den nat.

Men hvordan håndterer du kulden, og hvordan forbereder du både huset, bilen eller cyklen på mere frost? Og hvordan kan du egentlig drage nytte af kulden? Læs med og få gode råd til, hvordan du som både husejer, sommerhusejer, bilejer med videre kan klare dig gennem frostgraderne. Du kan også læse om, hvordan du kan bruge frosten til lave flødeis og bruge den kolde altan som køle-fryseskab.

Huset

hus
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Som husejer er der flere ting, du skal være opmærksom på, når det bliver frost. Det oplyser videnscenteret Bolius.

1. Vandrør: For eksempel kan kraftig frost gøre, at vandrørene sprænger, og det kan medføre store vandskader. Det er særligt en risiko i rum, som ikke har almindelig stuetemperatur. For at undgå, at rørene sprænger, kan man øge isoleringen rundt om rørene, og sørger for, at vandet cirkulerer. Har man en vandhane udenfor, skal den lukkes af indefra.

2. Tagrender og nedløbsrør: Det er også vigtigt, at tagrenderne og nedløbsrørene på huset er rene, og ikke er fyldt med for eksempel blade. Bladene kan nemlig holde på fugten, og det kan betyde frostskader i samlingerne på tagrenderne. Er et nedløbsrør stoppet til, kan det i værste tilfælde betyde fugt, som trænger ind gennem væggen og kan give svampskader inde i boligen. Desuden er det svært for smeltevandet at løbe ned, hvis tagrenderne er fyldte.

3. Snerydning og istapper: Som husejer er det et lovkrav, at du rydder sne på fortovet og på eventuelle fællesarealer. Derudover skal du strø for eksempel grus, hvis det er glat. Hvis en person falder på dit fortov kan en vedkommende forlange erstatning for eksempelvis tabt arbejdsfortjeneste eller svie og smerte. Er der istapper på huset, skal disse fjernes.


Sommerhuset

sommerhus
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Også sommerhuset bør frostsikres, og ligesom ved huset gælder mange af de samme punkter, hvis altså huset har varme på, oplyser Bolius.

Har det ikke varme, skal vandforsyningen til huset afbrydes, og rørene tømmes. Den nemmeste metode er som regel at åbne husets laveste og højeste vandhane samtidig, når hovedhanen er lukket - husk både den kolde og varme hane.

Haven

have
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Haven skal også frostsikres. Udover planter, som eventuelt kan dække med gran, skal det tjekkes om både krukker, fuglebade og figurer kan tåle frost. Drivhuse i aluminium og glas kræver ikke særlig vintersikring.

Bilen

bil
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når det kommer til bilen er det også vigtigt at gøre den klar til minusgraderne. Først og fremmest skal du sørge for at have vinterdæk på, og have de rigtige ting i bilen. Hav altid sneskraber, tæppe, træktov, brandslukker, skovl og lygte med i bilen, lyder opfordringen fra Tryg.

Herudover skal du sørge for:

1. Olie, sprinklervæske og kølervæske: Det er vigtigt, at bilen har nok olie på, og så skal der fyldes op med både sprinklervæske og kølervæske, som kan klare ned til 20 graders frost.

2. Dørlåse og gummilister: Det er en god ide, at give alle døre en gang låseolie eller silikonespray, så de ikke fryser til. Husk at tør efter. Herudover er det en god ide at gøre gummilisterne rene med en anelse opvaskemiddel. Det forhindrer, at bilens døre fryser fast.

3. Batteriet: Vil bilen ikke starte en kold morgen, så kan batteriet være årsagen. Du kan få dit værksted til at tjekke spændingen på batteriet. Er den for lav, bør det skiftes.

Gennemgå selv FDMs tjekliste for vinterklargøring af bilen her, og guiden til, hvad du kan gøre ved bilruden om morgen her.


Cyklen

cykel
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Også cyklen skal have en omgang, så den kan klare frosten. Her er det kæde, kabler og lås, som skal smøres. På deres hjemmeside har Dansk Cyklistforbund lavet en video, der viser, hvordan cyklen vinterklargøres. Se den her.


Lav flødeis i frosten

Udover det praktiske som hus og transportmidler så er der også måder, hvorpå du kan udnytte kulden og drage nytte af den.

For eksempel kan du lave din helt egen flødeis i sneen.

Opskift på flødeis i frosten

I Hanstholm Børnehus har de prøvet, at lave deres egen flødeis.

Brug frosten som køle-fryseskab

Et andet godt tip er at bruge haven eller altanen, som en slags køle-fryseskab. Flere fødevarer har godt af at komme ud i kuldegraderne, oplyser Samvirke. Og så er det en god anledning til at gøre fryseren ren. Du kan nemt tømme frysen, og stille indholdet ud i frostgraderne, mens du gør rent.

Herudover kan du for eksempel sætte grøntsager som porrer, gulerødder, knoldselleri og andre rodfrugter udendørs. Vær opmærksom på, at kartofler ikke tåler frost, og at de ikke må få lys. Hvis grøntsagerne er pakket i plastikposer, så prik et par huller, så luften kan komme ud, og der ikke dannes kondens.

Øl og sodavand kan du lige så godt have ude. Husk, at øl er lysfølsomt. Dæk flaskerne til.

Brand Kongerslev

Brand på værelse i Kongerslev

40_percent

play Naturfredningsforening frygter fyrtårnscenter kan blive starten på en glidebane

Lotte Andersen sygeplejerske 2

play Lotte siger snart stop som sygeplejerske: - Det er noget, der kører i baghovedet hele tiden

Søndagsvejr

Smuk og solrig lørdag venter

Brand Kongerslev

Brand på værelse i Kongerslev

40_percent

play Naturfredningsforening frygter fyrtårnscenter kan blive starten på en glidebane

Til forsiden

Til forsiden