Hærger rågerne også dig? Sådan slipper du af med dem

De driver folk til vanvid - men de smager fantastisk, siger ekspert.

Hver fugl synger med sit næb, men mange nordjyder holder sig for ørerne, når denne fugl pipper før solopgang.

Tidligere har TV2 Nord fortalt, hvordan Hadsunds borgere drives til vanvid af rågenes skrig.

- Råger støjer der, hvor de bor, og de bor mange sammen. Problemet er tit, at hvis man først har sat sig i hovedet, at det er generende, er det svært at komme ud over, siger vildtkonsulent, Ivar Høst. 

quote Fra april til juni er der fuld pip

Vildtkonsulent, Ivar Høst

Det er lige nu, at rågerne begynder at reparere gamle reder og bygger nye. Derfor har nordjyderne endnu ikke hørt det værste.

- De første unger udklækker omkring den 20.-25. april, så fra april til juni er der fuld pip. Ungerne skræpper op for at fortælle, at de er sultne og skal fortælle naboerne, hvad de har oplevet.

Sådan slipper du af med råger

Nyder man ikke fuglenes sange og mange historier, er der heldigvis råd for det.

- Har man en rågekoloni på sin grund, kan man søge om at få en rågereguleringstilladelse. Det er op til den enkelte grundejer at bestemme om, det er noget, man vil, siger vildtkonsulenten.

Men for at nå så langt, kræver det, at ansøgningen opfylder én af flere gyldige årsager. 

- For at ansøgningen kan blive godtaget, skal rågerne enten forstyrre den mentale sundhed eller være hårde ved afgrøderne.

quote Jeg vil ikke blive overrasket, hvis der er over tusinde reder det her sted

Vildtkonsulent

Med tilladelsen står det frit for grundejeren, om man selv vil skyde dem, selvfølgelig med den fornødne våbentilladelse, eller om man vil have en jæger til at klare opgaven. 

Dog er det ikke alle råger, som man må skyde.

I nye kolonier må man skyde gamle fugle før deres æglægning for at forhindre, at nye kuld kommer til. Ligeledes må unger uden for reden også skydes, inden de flyver afsted. Ligger de i reden er de derimod fredet.

- Ungerne har en periode, hvor de sidder meget på grenene, og her er de meget udsatte og eksponerede for jægerne, siger vildtkonsulenten.

En ulykke kommer sjældent alene

Alligevel virker det ikke som om, der bliver færre råger. Sådan oplever flere nordjydere det ihvartfald og det med god grund.

Før i tiden boede rågerne i skovene langt væk fra mennesker, men nu har rovfuglene fået bedre betingelser, så rågerne er flyttet ind til byen, hvor de finder grønne områder og gode ernæringsmuligheder. 

Her er de ofte at finde i byens parker eller andre store, grønne arealer, da de gerne vil højt til vejrs i trækronerne, forklarer vildtkonsulenten.

Han er ikke i tvivl, når han skal udpege det sted med flest råger i Nordjylland.

- Der er flest i Aalborg fra Hotel Hvide Hus og Kildeparken til Skovtårnet og bag om Zoologisk Have. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis der er over tusinde reder. 


Seneste nyt

fra Nordjylland