LIGE NU:

Håndbold for alle: Slut med tacklinger og hårde bolde

De danske håndboldklubber mister medlemmer. Derfor prøver DHF at nytænke sporten, så der bliver plads til alle.

Dagens træning i håndboldklubben i Vestbjerg er for både store og små. I dag er der Håndboldens Dag, og idrætsklubben har åbnet op for en træning, hvor alle kan få lov at prøve kræfter med sporten.

- Der kommer nogle børn, som normalt ikke spiller håndbold, og der kommer også nogle forældre, der kan se, at håndbold ikke kun handler om hårde tacklinger. Det kræver ikke de store kundskaber at være med, man skal nærmest bare kunne gribe en bold, siger Torben Carstensen, der er bestyrelsesmedlem i Vestbjerg IF.

En af dem, der er mødt op er Louise Nielsen, som til daglig arbejder som sælger. Hun er taget med sin 8-årige søn Victor Purkær Nielsen til håndbold. Han spiller i klubben, men det er første gang, Louise Nielsen skal prøve kræfter med sporten.

- Da vi hørte om det i dag, så var han hurtig til at lokke mig herned, og så tænkte jeg, at det skal da prøves, siger Louise Nielsen.

Blød bold og fitness

Det er ikke en helt almindelig træning i Vestbjerg IF. Der er nemlig særligt fokus på håndboldspil, hvor alle kan være med – også dem, der er nervøse for at blive tacklet eller få bolde i hovedet.

Deltagerne spiller med en gul skumbold, og der bliver ikke kun spillet kamp. Fitnessøvelser er også en del af træningen.

- Håndbold er ikke kun noget, der foregår med harpiks og tacklinger, og hvor man bliver klasket ned i jorden. Det er faktisk et spil, hvor man både kan have det sjovt og få lavet noget fitness, siger Torben Carstensen.

Skumbolden betyder også, at der er plads til dem, der normalt er skræmte ved tanken om at bevæge sig ind på en håndboldbane: 

- Hvis man ikke har prøvet det før, så er harpiks måske lidt voldsomt at skulle kaste sig ud i. Men den gule bold synes jeg er sjov, siger Louise Nielsen. 

Alle kan være med

I de sidste tre år har medlemstallet i de danske håndboldklubber været nedadgående. Værst så det ud i 2016, hvor 2700 spillere forlod klubberne. Siden er faldet blevet mindre, og i 2018 var det kun 44 medlemmer, der smed håndboldtrøjen.

quote Man behøver ikke at være to meter høj og veje 100 kilo for at spille håndbold.

Morten Stig Christensen, Generalsekretær i DHF

I Dansk Håndbold Forbund er håbet, at Håndboldens Dag kan være med til at få endnu flere til at dyrke håndbold - og måske knække kurven, så klubberne fremover oplever fremgang i medlemstallet. Derfor vil forbundet gerne ændre opfattelsen af, at håndbold kun er det, man ser på TV:

- Vi er i fuld gang med at ændre det mindset om, hvad håndbold er. Vi vil gerne vise, at man ikke behøver at være to meter høj og veje 100 kilo for at spille håndbold. Alle kan have en god oplevelse, uanset alder og evner, siger Morten Stig Christensen, der er generalsekretær i DHF.    

I Vestbjerg IF går dagen også godt for Louise Nielsen, der formår at score fem mål. En indsats, som sønnen Victor er meget godt tilfreds med. Louise Nielsen er også begejstret for dagen, og måske har Vestbjerg IF fået en ny spiller med på holdet:

- Jeg kunne sagtens finde på at spille hernede med den bløde bold igen. Når han alligevel er hernede, så kan jeg lige så godt få motionen og få lidt sved på panden. Det kunne godt være noget, vi har sammen, at vi om fredagen skal herned og dyrke sport sammen, siger Louise Nielsen.

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

40_percent

play Polsk mand stukket med kniv i Visborg

160521 LOT Bjarne Lausten WEB Still

play Udvalgsformand: - Det må simpelthen ikke ske, at det tager så lang tid

Tobias Morell

Tobias er klar på 30 år i bofællesskab

def_thumb,50_percent

play Aalborg Håndbold taber slaget om førsteplads i puljen

Til forsiden

Til forsiden