Har folkekirken en fremtid på landet? Sådan lyder spørgsmålet i denne uges Fokus
Folkekirkens fremtid på landet er omdrejningspunktet denne gang i Fokus.
Demografien på landet bliver en stadig større udfordring for den danske folkekirke. Flere steder bliver landområderne mere og mere affolket – med faldende skatteindtægter fra folkekirkemedlemmer til følge. Så hvordan skal fremtiden for folkekirken gribes an på landet? Det er omdrejningspunktet denne gang i Fokus.
Det er et efterhånden temmelig presserende problem i de tyndt befolkede områder af Nordjylland:
Befolkningstallet er vigende, men antallet af især middelalderkirker, som skal drives og vedligeholdes, forbliver det samme. Problemet er bare, at netop drift og vedligehold af folkekirker finansieres af kirkeskatten.
Men hvis antallet af skatteborgere i et sogn er faldende, ja, så kan det være svært at få økonomien til at hænge sammen for det lokale menighedsråd.
Derfor er Pernille Vigsø Bagge, sognepræst i Løgstør og formand for Præsteforeningen i Danmark, ikke sen til at fastslå, at en diskussion er nødvendig om, hvordan kirken i fremtiden skal drives på landet – og som den helt store knast – hvor mange kirker der fortsat skal holdes i drift:
- Hvis man kigger på eksempelvis Thisted og Sydthy Provstier, der har 54 kirker til en befolkning, som meget hastigt bliver mindre, så bliver vi nødt til at have den svære diskussion om, hvordan vi ikke kan blive ved med at vedligeholde 54 middelalderkirker, siger hun.
Samtidig fastslår hun dog, at det ikke er udtryk for ønsketænkning hos hende, men udtryk for en tvingende nødvendighed:
- Affolkningen sker bare hurtigere, end man havde regnet med ifølge prognoserne, siger Pernille Vigsø Bagge.
Bryder sig ikke om ”stordrift”
Tilbage står så spørgsmålet om, hvad man stiller op med folkekirken på landet – og ikke mindst dens økonomi – i fremtiden.
Flere steder arbejder man allerede med flersognspastorater – altså områder, hvor den samme præst har ansvaret for to eller flere sogne. Men at tænke endnu mere i ”stordrift” end man allerede gør, er ikke umiddelbart noget, der tiltaler Winnie Nørholm Rischel, provst i Hjørring Nordre Provsti, som dækker den nordlige del af Hjørring Kommune.
- Jeg synes ikke, at det er et særlig skønt ord. Jeg kan meget bedre lide ”samarbejde.” Det sker jo – for eksempel – at to, små nabomenighedsråd slår sig sammen. Og de driver måske to kirker og to kirkegårde. Og der kan det måske vise sig at være klogt at have fælles graverstillinger, siger hun.
For hvor ”stordrift” måske ikke er noget særligt tiltalende begreb, så er samarbejde sogne og provstier imellem vigtigt for blandt andet at styrke økonomien, mener provst i Hadsund og næstformand i Landsforeningen af Menighedsråd, Carsten Bøgh Pedersen, der også deltager i aftenens debat.
- Vi kan ikke have de der små sogne-pavedømmer, hvor alle sidder med korslagte arme og holder på deres penge og ikke vil se verden omkring dem, fastslår han undervejs i debatten.
Hvad de tre debattører ellers mener er vejen frem for folkekirken på landet, kan du blive klogere på i denne uges afsnit af Fokus. Programmet kan ses på TV 2 Play, tv2nord.dk og i forlængelse af Nyhederne torsdag aften klokken 19.45.