LIGE NU:

Hård kritik af lægekonsulenter

[b]Nordjyske kommuner kritiseres for at benytte lægekonsulenter i sygedagpengesager, der underkender oplysninger fra de syges egne læger, og dermed risikerer folk at miste deres indkomst.[/b]

Forestil dig, at du bliver syg. Så syg, at du ikke kan arbejde. Du har dine lægers ord på, at du er syg, og at der ikke er flere behandlingsmuligheder - men din kommune sender dig til en lægekonsulent, som siger noget helt andet. Kommunen lukker derfor pengekassen i, og vil hverken give dig sygedagpenge, et fleksjob eller førtidspension.   

Nyhedsmagasinet Konsekvens sætter denne gang fokus på kommunernes brug af lægekonsulenter i sygedagpengesager. På Social Medicinsk Enhed på Aalborg Sygehus sidder et hold lægekonsulenter, der bliver betalt af fem nordjyske kommuner for at vejlede sagsbehandlerne om, hvad f.eks. en læge har stillet af diagnose til en borger, der søger om førtidspension. Men kommunernes lægekonsulenter kritiseres for at underkende oplysninger fra de syges egne læger - med den konsekvens til følge, at førtidspensionerne bliver sat på standby, og folk risikerer at miste deres indkomst.

Fem nordjyske kommuner benytter sig af lægekonsulenterne på Socialmedicinsk Enhed: Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Aalborg Kommune. Sidste år betalte de fem kommuner til sammen 12,6 millioner kroner til Social Medicinsk Enhed. Aalborg Kommune betalte mest  - nemlig 7,8 millioner kroner i 2010.

I Nyhedsmagasinet Konsekvens fortæller en gigtsyg kvinde fra Gandrup blandt andet om, hvordan hun mistede sin indkomst, efter at Aalborg Kommune sendte hende til samtale med en lægekonsulent på Socialmedicinsk Enhed. På trods af to overlægers ord på, at hun er kronisk syg og ikke har flere behandlingsmuligheder, var lægekonsulentens vurdering en helt anden.

Konsekvens fortæller også om en mand fra Aalborg, der blev beordret af sit jobcenter til at fjerne et kritisk indlæg om lægekonsulenterne på sin blog.

Så se med, når TV2/Nord viser Nyhedsmagasinet Konsekvens tirsdag den 25. oktober i udsendelsen 19.30.